Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949745

Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba?


Pleadin, Jelka
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba? // Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Osijek, 2018. str. 119-128 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 949745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba?
(Hormones in food of animal origin - natural occurrence or abuse?)

Autori
Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / - Osijek, 2018, 119-128

ISBN
978-953-7005-54-2

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hormoni ; Anabolički učinak ; Ostaci u hrani životinjskog podrijetla ; Intoksikacija ; Sigurnost hrane
(Hormones ; Anabolic effect ; Residues in food of animal origin ; Intoxication ; Food safety)

Sažetak
Hormoni su organsko-kemijske tvari čijom se uporabom u stočarskoj proizvodnji mogu postići značajniji prinosi, a time i veći profit. U farmskih životinja hormoni imaju anabolički učinak, odnosno djeluju na način da povećavaju sintezu proteina i razgradnju masti čime se ujedno dobivaju i senzorski prihvatljiviji proizvodi. Međutim, primjenom na životinjama ove tvari se carry over efektom prenose u jestiva tkiva i tjelesne tekućine te, u konačnici, i u gotove proizvode (mlijeko, iznutrice, meso, jaja), a termičkom obradom uglavnom ih nije moguće inaktivirati ili ukloniti. Na taj način potrošači, konzumacijom namirnica životinjskog podrijetla, mogu biti izloženi hormonskom djelovanju. S obzirom da su dokazane brojne intoksikacije i hormonski učinci u ljudi, njihova primjena kao promotora rasta u životinja je u Europskoj uniji zabranjena. Zlouporaba ovih tvari predstavlja potencijalni rizik za potrošače, a kako bi se spriječio mogući štetan utjecaj na zdravlje, važno je sustavno pridržavanje zakonskih odrednica definiranih za njihovu primjenu i kontrolu. Budući da su spolni hormoni prisutni u tkivima i tjelesnim tekućinama farmskih životinja u fiziološkim razinama, a pojavnost može biti i posljedica liječenja odnosno terapeutske primjene kako bi se dokazala njihova ilegalna uporaba, od velikog je značaja utemeljena interpretacija utvrđenih razina. U posljednjem desetljeću se u ovom području provode brojna istraživanja budući da za veliki broj tvari s hormonskim djelovanjem još uvijek nisu istraženi toksični učinci. Stalan je i razvoj novih sintetskih hormona i njihovih mješavina, stoga je u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane i zaštite zdravlja potrošača potreban kontinuirani nadzor pojavnosti hormona u svim kritičnim točkama proizvodnje hrane od farme do potrošača, kao i razvoj novih suvremenih analitičkih metoda u identifikaciji njihove zlouporabe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba? // Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Osijek, 2018. str. 119-128 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pleadin, J. (2018) Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba?. U: Zbornik radova 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {119-128}, keywords = {Hormoni, Anaboli\v{c}ki u\v{c}inak, Ostaci u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla, Intoksikacija, Sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7005-54-2}, title = {Hormoni u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla - prirodna pojavnost ili zlouporaba?}, keyword = {Hormoni, Anaboli\v{c}ki u\v{c}inak, Ostaci u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla, Intoksikacija, Sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {119-128}, keywords = {Hormones, Anabolic effect, Residues in food of animal origin, Intoxication, Food safety}, isbn = {978-953-7005-54-2}, title = {Hormones in food of animal origin - natural occurrence or abuse?}, keyword = {Hormones, Anabolic effect, Residues in food of animal origin, Intoxication, Food safety}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font