Pregled bibliografske jedinice broj: 949080
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 949080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije
(Essential oil of bitter orange (Citrus aurantium L.): comparison of isolation methods)
Autori
Parčina, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.09
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Radan, Mila
Ključne riječi
gorka naranča, eterično ulje, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost
(bitter orange, essential oil, volatile compounds, antioxidant activity)
Sažetak
Gorka ili divlja naranča (Citrus aurantium L.) je biljna vrsta iz porodice Rutaceae. Podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a na Sredozemlje su je u 10. stoljeću donijeli Arapi. Posebno je zastupljena u parkovima južnog primorja (Dubrovnik, Korčula, Mljet, Hvar, Vis) gdje je osobit ukras svojim trajnim zelenilom. Cilj ovog rada je bio odrediti sastav i udio hlapljivih spojeva u eteričnom ulju gorke naranče, zatim ispitati antioksidacijsku aktivnost. Eterično ulje je pripravljeno vodenom destilacijom u aparaturi po Clevengeru te metodom hladnog prešanja. Konvencionalni način odvajanja ulja iz kore citrusa je uglavnom hladnim prešanjem zbog toplinske nestabilnosti glavnih sastojaka eteričnog ulja. Zbog povišene temperature te produženog vremena ekstrakcije, kod vodene destilacije može doći do promjene u kemijskom sastavu ulja te gubitka nekih hlapljivih komponenti. Zbog kiselosti gorke naranče, neke komponente ulja se lako mogu razložiti tijekom vodene destilacije. Analiza hlapljivih spojeva provedena je plinskom kromatografijom – masenom spektrometrijom (GC/MS). Rezultati pokazuju da su glavni spojevi u eteričnom ulju monoterpeni. Ukupni udio terpena u sastavu eteričnog ulja dobivenog hladnim prešanjem je 76, 9 %, dok je masnih kiselina 22, 8 %. Eterično ulje koje je izolirano vodenom destilacijom ima ukupno 97, 9 % terpena te 1, 7 % masnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost je određena DPPH metodom. Utvrđeno je da eterično ulje gorke naranče nema antioksidacijska svojstva. Slaba antioksidacijska svojstva eteričnog ulja mogu se pripisati njegovom kemijskom sastavu. Ulje sadržava spojeve koji imaju antioksidacijska svojstva, ali ih ne sadržava u dovoljnom masenom udjelu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Mila Radan
(mentor)