Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949080

Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije


Parčina, Antonija
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 949080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije
(Essential oil of bitter orange (Citrus aurantium L.): comparison of isolation methods)

Autori
Parčina, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
15.09

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Radan, Mila

Ključne riječi
gorka naranča, eterično ulje, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost
(bitter orange, essential oil, volatile compounds, antioxidant activity)

Sažetak
Gorka ili divlja naranča (Citrus aurantium L.) je biljna vrsta iz porodice Rutaceae. Podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a na Sredozemlje su je u 10. stoljeću donijeli Arapi. Posebno je zastupljena u parkovima južnog primorja (Dubrovnik, Korčula, Mljet, Hvar, Vis) gdje je osobit ukras svojim trajnim zelenilom. Cilj ovog rada je bio odrediti sastav i udio hlapljivih spojeva u eteričnom ulju gorke naranče, zatim ispitati antioksidacijsku aktivnost. Eterično ulje je pripravljeno vodenom destilacijom u aparaturi po Clevengeru te metodom hladnog prešanja. Konvencionalni način odvajanja ulja iz kore citrusa je uglavnom hladnim prešanjem zbog toplinske nestabilnosti glavnih sastojaka eteričnog ulja. Zbog povišene temperature te produženog vremena ekstrakcije, kod vodene destilacije može doći do promjene u kemijskom sastavu ulja te gubitka nekih hlapljivih komponenti. Zbog kiselosti gorke naranče, neke komponente ulja se lako mogu razložiti tijekom vodene destilacije. Analiza hlapljivih spojeva provedena je plinskom kromatografijom – masenom spektrometrijom (GC/MS). Rezultati pokazuju da su glavni spojevi u eteričnom ulju monoterpeni. Ukupni udio terpena u sastavu eteričnog ulja dobivenog hladnim prešanjem je 76, 9 %, dok je masnih kiselina 22, 8 %. Eterično ulje koje je izolirano vodenom destilacijom ima ukupno 97, 9 % terpena te 1, 7 % masnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost je određena DPPH metodom. Utvrđeno je da eterično ulje gorke naranče nema antioksidacijska svojstva. Slaba antioksidacijska svojstva eteričnog ulja mogu se pripisati njegovom kemijskom sastavu. Ulje sadržava spojeve koji imaju antioksidacijska svojstva, ali ih ne sadržava u dovoljnom masenom udjelu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mila Radan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Parčina, Antonija
Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Parčina, A. (2017) 'Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Par\v{c}ina, Antonija}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {gorka naran\v{c}a, eteri\v{c}no ulje, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Eteri\v{c}no ulje gorke naran\v{c}e (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije}, keyword = {gorka naran\v{c}a, eteri\v{c}no ulje, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Par\v{c}ina, Antonija}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {bitter orange, essential oil, volatile compounds, antioxidant activity}, title = {Essential oil of bitter orange (Citrus aurantium L.): comparison of isolation methods}, keyword = {bitter orange, essential oil, volatile compounds, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font