Pregled bibliografske jedinice broj: 949070
Određivanje antioksidacijske aktivnosti i ispitivanje sposobnosti inhibicije kolinesteraza vodenog ekstrakta i eteričnog ulja Chia sjemenki
Određivanje antioksidacijske aktivnosti i ispitivanje sposobnosti inhibicije kolinesteraza vodenog ekstrakta i eteričnog ulja Chia sjemenki, 2018., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 949070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti i ispitivanje sposobnosti inhibicije kolinesteraza vodenog ekstrakta i eteričnog ulja Chia sjemenki
(Determination of antioxidant activity and cholinesterases inhibitory activity of Chia seeds water extract and essential oils)
Autori
Krejčir, Kornelija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
06.07
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Burčul, Franko
Ključne riječi
chia sjemenke, fenoli, antioksidansi, inhibicija, kolinesteraza
(chia seeds, phenols, antioxidants, inhibition, cholinesterase)
Sažetak
Chia (Salvia hispanica L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae), podrijetlom iz Meksika i Gvatemale. Zbog svojeg zanimljivog kemijskog sastava, sjemenke ove biljke postale su tema brojnih znanstvenih istraživanja te se time njihova upotreba proširila i u Europu. Ono što je najznačajnije u kemijskom sastavu chia sjemenki je visok udio ω-3-masnih kiselina i prehrambenih vlakana za koje je dokazano kako imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. U usporedbi s ostalim sjemenkama moglo bi se reći kako imaju gotovo idealan omjer ω-6 i ω-3-masnih kiselina, uz lanene sjemenke koje sadrže nešto veći udio ω-3-masnih kiselina. Također sadrže i visok udio vlakana, najčešće između 34 i 40 g na 100 g sjemenki, što u potpunosti zadovoljava preporuke za unos vlakana. Udio proteina u chia sjemenkama varira od 15-23%, što je više u odnosu na ostale žitarice poput pšenice, riže, kukuruza i ječma koje sadrže manje od 16% proteina. U većem udjelu sadrže vitamine B skupine uz prisutnost antioksidacijskih vitamina (C, A i E) u manjim udjelima. Osim toga, sve se više pažnje pridaje antioksidansima prisutnim u sjemenkama, prvenstveno fenolnim spojevima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju ili sprječavaju nepoželjne reakcije oksidacije drugih tvari uzrokovane djelovanjem slobodnih radikala u našem organizmu. Najzastupljeniji antioksidansi u chia sjemenkama spadaju u skupine fenolnih kiselina i flavonoida. Cilj ovog rada bio je određivanje sadržaja ukupnih fenola, određivanje antioksidacijske aktivnosti vodenog ekstrakta, te identifikacija spojeva u eteričnom ulju chia sjemenki (Salvia hispanica L.) kao i ispitivanje sposobnosti inhibicije kolinesteraza. Kao glavni spoj eteričnog ulja ističe se bis(2-etilheksil) ester adipinske kiseline. Pokazana je relativno dobra antioksidacijska aktivnost vodenog ekstrakta, dok je eterično ulje slabije inhibiralo enzim butirilkolinesterazu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Franko Burčul
(mentor)