Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949048

UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV


Papak, Matej
UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 949048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV
(THE INFLUENCE OF THE CONDITION INDEX AND THE LENGTH OF THE SARDINES ON THE CHEMICAL COMPOSITION)

Autori
Papak, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2018

Stranica
40

Mentor
Vidaček Filipec, Sanja

Ključne riječi
srdele, masti, duljina, indeks kondicije
(sardines, fats, length, condition index)

Sažetak
S obzirom da je srdela nutritivno bogata namirnica, izvor biološki vrijednih bjelančevina, joda i selena, te kvalitetnih masti, svakodnevno smo okruženi preporukama o važnosti ribe u prehrani. Upravo zbog njezinog kemijskog sastava, srdeli pripisuju brojne pozitivne učinke na zdravlje. Kemijski sastav srdele varira tijekom godine zbog raznih faktora i uvjeta. Zadatak ovog diplomskog rada je bio utvrditi utjecaj nekih faktora poput duljine srdele, indeksa kondicije i perioda ulova na promjene u kemijskom sastavu te pelagičke ribe. Srdele su ulovljene u Jadranskom moru u tri različita doba u godini, u 4., 8. i 12. mjesecu. Nakon odmrzavanja i čišćenja u laboratoriju Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, tkivo je homogenizirano te su izmjerene vrijednosti udjela makronutrijenata u srdelama. Na temelju tih vrijednosti izvedeni su grafički prikazi ovisnosti duljine srdela, indeksa kondicije i perioda ulova o udjelu proteina, masti, vode i pepela u pripremljenim uzorcima srdele.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papak, Matej
UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Papak, M. (2018) 'UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papak, Matej}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {srdele, masti, duljina, indeks kondicije}, title = {UTJECAJ INDEKSA KONDICIJE I DULJINE SRDELE NA KEMIJSKI SASTAV}, keyword = {srdele, masti, duljina, indeks kondicije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papak, Matej}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {sardines, fats, length, condition index}, title = {THE INFLUENCE OF THE CONDITION INDEX AND THE LENGTH OF THE SARDINES ON THE CHEMICAL COMPOSITION}, keyword = {sardines, fats, length, condition index}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font