Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948987

Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda


Friganović, Emilija; Bilić, Katarina; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda // Glasilo Future, 1 (2018), 1-2; 48-55 doi:10.32779/gf.1.1-2.5. (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 948987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
(Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products)

Autori
Friganović, Emilija ; Bilić, Katarina ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris

Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 1 (2018), 1-2; 48-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
označavanje hrane, energetska vrijednost, količina hranjivih tvari, slastičarski proizvodi.
(food labelling, energy value, amount of nutrients, pastry products.)

Sažetak
Za pet slastičarskih proizvoda na bazi prhkog, lisnatog, dizanog, kuhano-pečenog i biskvitnog tijesta u ponudi hotelske kuće na području Šibensko-kninske županije prikupljeni su podaci za izračun ukupne energetske vrijednosti proizvoda na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, te količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, metodom tzv. "izračuna receptom". Prema rezultatima, slastičarski proizvodi mogu već po jedinici konzumacije proizvoda zadovoljiti čak 25 % dnevnih potreba odrasle osobe za energijom, do 63 % preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnih kiselina za odraslu osobu, do 52 % preporučenog dnevnog unosa šećera za odraslu osobu, te do 13 % preporučenog dnevnog unosa soli za odraslu osobu, no na udio pojedinih hranjivih tvari u proizvodu može se utjecati promjenom sirovinskog sastava proizvoda. S obzirom na ograničenja izračuna receptom, preporuča se za navedene proizvode odrediti sadržaj hranjivih tvari laboratorijskom analizom, te usporediti vrijednosti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
RC.2.2.02-0002
IPA2007/HR/16IPO/001-040502

Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.gazette-future.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Friganović, Emilija; Bilić, Katarina; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda // Glasilo Future, 1 (2018), 1-2; 48-55 doi:10.32779/gf.1.1-2.5. (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Friganović, E., Bilić, K., Šarolić, M. & Dorbić, B. (2018) Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda. Glasilo Future, 1 (1-2), 48-55 doi:10.32779/gf.1.1-2.5..
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Bili\'{c}, Katarina and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris}, year = {2018}, pages = {48-55}, DOI = {10.32779/gf.1.1-2.5.}, keywords = {ozna\v{c}avanje hrane, energetska vrijednost, koli\v{c}ina hranjivih tvari, slasti\v{c}arski proizvodi.}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.1.1-2.5.}, volume = {1}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Energetske vrijednosti i koli\v{c}ina hranjivih tvari odabranih slasti\v{c}arskih proizvoda}, keyword = {ozna\v{c}avanje hrane, energetska vrijednost, koli\v{c}ina hranjivih tvari, slasti\v{c}arski proizvodi.} }
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Bili\'{c}, Katarina and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris}, year = {2018}, pages = {48-55}, DOI = {10.32779/gf.1.1-2.5.}, keywords = {food labelling, energy value, amount of nutrients, pastry products.}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.1.1-2.5.}, volume = {1}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products}, keyword = {food labelling, energy value, amount of nutrients, pastry products.} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font