Pregled bibliografske jedinice broj: 948987
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda // Glasilo Future, 1 (2018), 1-2; 48-55 doi:10.32779/gf.1.1-2.5. (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 948987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetske vrijednosti i količina hranjivih tvari odabranih slastičarskih proizvoda
(Energy value and the amounts of nutrients of selected pastry products)
Autori
Friganović, Emilija ; Bilić, Katarina ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 1
(2018), 1-2;
48-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
označavanje hrane, energetska vrijednost, količina hranjivih tvari, slastičarski proizvodi.
(food labelling, energy value, amount of nutrients, pastry products.)
Sažetak
Za pet slastičarskih proizvoda na bazi prhkog, lisnatog, dizanog, kuhano-pečenog i biskvitnog tijesta u ponudi hotelske kuće na području Šibensko-kninske županije prikupljeni su podaci za izračun ukupne energetske vrijednosti proizvoda na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, te količine hranjivih tvari na 100 grama proizvoda i na jedinicu konzumacije proizvoda, metodom tzv. "izračuna receptom". Prema rezultatima, slastičarski proizvodi mogu već po jedinici konzumacije proizvoda zadovoljiti čak 25 % dnevnih potreba odrasle osobe za energijom, do 63 % preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnih kiselina za odraslu osobu, do 52 % preporučenog dnevnog unosa šećera za odraslu osobu, te do 13 % preporučenog dnevnog unosa soli za odraslu osobu, no na udio pojedinih hranjivih tvari u proizvodu može se utjecati promjenom sirovinskog sastava proizvoda. S obzirom na ograničenja izračuna receptom, preporuča se za navedene proizvode odrediti sadržaj hranjivih tvari laboratorijskom analizom, te usporediti vrijednosti
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
RC.2.2.02-0002
IPA2007/HR/16IPO/001-040502
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin