Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948814

Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja


Matotan, Zdravko; Rajn, Zdenkica; Horvat, Dijana; Samobor, Vesna
Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja // Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2012. str. 42-43 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 948814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja
(Traditional lettuces varieties of Podravina and Prigorje region)

Autori
Matotan, Zdravko ; Rajn, Zdenkica ; Horvat, Dijana ; Samobor, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije / Matotan, Zdravko ; - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2012, 42-43

ISBN
978-953-6485-30-7

Skup
Peti međunarodni znanstveno stručni skup Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 26.09.2012. - 28.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
salata, tradicijske sorte
(lettuce, traditional varieties)

Sažetak
Unatoč sve značajnijim smanjenjima biološke raznovrsnosti uzgajanih povrtnih kultura na području Podravine i Prigorja sačuvan je znatan broj lokalnih populacija i tradicijskih sorti povrća. Najviše njih očuvano je kod samooplodnih vrsta koje se uzgajaju za potrebe vlastitog domaćinstva kao što su grah i salata. Tijekom provođenja projekta prikupljanja sjemena starih domaćih sorti povrtnih kultura pomoću školske djece 2007. godine na području Koprivničko-križevačke županije između ostalog povrća prikupljeno je i 996 uzoraka sjemena salate. Od prikupljenog materijala 68 primki uvršteno je iduće 2008. godine u kolekcijsko polje Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima radi osnovnog morfološkog opisa i regeneracije. S 12 primki tijekom 2012. godine postavljeni su egzaktni sortni pokusi radi utvrđivanja gospodarskih svojstava i pogodnosti za umnažanje sjemena. Pokus je postavljen po metodici slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja u središnjem dijelu Koprivničko- Križevačke županije u Brđanima Sokolovačkim sadnjom presadnica na crnu mulch foliju. Osnovnu su parcelicu činila tri reda razmaka 30 cm i dužine 2 m. U svakom je redu posađeno po 8 biljaka na razmak od 25 cm. U fazi tehnološke zrelosti sa svake je parcelice analizirano po 10 glavica, a po 5 ih je ostavljeno da potjeraju u sjeme te su poslužile za analize produktivnosti u sjemenskoj proizvodnji. Ispitivane sorte međusobno su se razlikovale u bitnim morfološkim obilježjima kao što su oblik i veličina lisne rozete te položaj listova u njima, zatim oblik, površina i boja lista te njegova pigmentacija i sjaj. Razlike su utvrđene i u datumu tehnološke zrelosti, prelaska u generativnu fazu i sazrijevanja sjemena. Od varijeteta capitata u tipu polukristalke najveći prinos 40 t/ha imala je primka prikupljena u Koprivničkim Bregima čija je prosječna masa glavice bila 501 g, a kao sjemenjača je dala prosječno 19 g sjemena po biljci što je adekvatno prinosu od 1.520 kg/ha. Od maslenki najveći prinos 34 t/ha imala je primka s područja Pešćenika. Njena je prosječna masa glavice bila 420 g. Kao sjemenjača prosječno je dala 29 g sjemena po biljci što je 2.320 kg/ha. Apsolutno najveći prinos 45 t/ha imala je primka varijeteta romana s područja Žabna čija je prosječna glavica bila mase 563 g, a kao sjemenjača je dala prosječno 19 g sjemena po biljci što je adekvatno prinosu od 1.520 kg/ha. Provedenim istraživanjima utvrđeno je da na području Podravine i Prigorja još uvijek postoji značajan broj tradicijskih sorti salata dobrih gospodarskih svojstava koje je vrijedno sačuvati, uvesti ih u proizvodnju i organizirati proizvodnju njihova sjemena.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dijana Horvat (autor)

Avatar Url Vesna Samobor (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matotan, Zdravko; Rajn, Zdenkica; Horvat, Dijana; Samobor, Vesna
Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja // Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2012. str. 42-43 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Matotan, Z., Rajn, Z., Horvat, D. & Samobor, V. (2012) Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja. U: Matotan, Z. & (ur.)Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije.
@article{article, author = {Matotan, Zdravko and Rajn, Zdenkica and Horvat, Dijana and Samobor, Vesna}, editor = {Matotan, Z. and}, year = {2012}, pages = {42-43}, keywords = {salata, tradicijske sorte}, isbn = {978-953-6485-30-7}, title = {Tradicijske sorte salate Podravine i Prigorja}, keyword = {salata, tradicijske sorte}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matotan, Zdravko and Rajn, Zdenkica and Horvat, Dijana and Samobor, Vesna}, editor = {Matotan, Z. and}, year = {2012}, pages = {42-43}, keywords = {lettuce, traditional varieties}, isbn = {978-953-6485-30-7}, title = {Traditional lettuces varieties of Podravina and Prigorje region}, keyword = {lettuce, traditional varieties}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font