Pregled bibliografske jedinice broj: 948806
Efikasnost predsjetvenog tretiranja sjemena povrća kalijevim permanganatom i bakrenim oksikloridom
Efikasnost predsjetvenog tretiranja sjemena povrća kalijevim permanganatom i bakrenim oksikloridom // Zbornik sažetaka 6. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarsto / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2013. str. 49-49 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 948806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Efikasnost predsjetvenog tretiranja sjemena povrća kalijevim permanganatom i bakrenim oksikloridom
(The efficiency of vegetable seed pre-sowing treatment with potassium permanganate and copper oxychloride)
Autori
Samobor, Vesna ; Horvat, Dijana ; Ivanek Martinčić Marijana, Matijaško, Vjeko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 6. međunarodnog kongresa Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarsto
/ Matotan, Zdravko ; - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2013, 49-49
ISBN
978-953-6485-31-4
Skup
6. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 06.11.2013. - 08.11.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sjeme povrća, kalijev permanganat, bakreni oksiklorid, tretiranje sjemena, klijavost, energija klijanja
(vegetable seed, potassium permanganate, copper oxychloride, germination, energy of germination)
Sažetak
U ekološkoj proizvodnji nužna su prikladna sredstva za predsjetveno tretiranje sjemena povrća. U provedenim istraživanju korištene su različite koncentracije kalijeva permanganata i bakrenog oksiklorida da bi se utvrdio njihov učinak na bolesti te klijavost i energiju klijanja sjemena. Analizirano je sjeme lubenice (Citrullus lanatus), tikve (Cucurbita pepo), krastavaca (Cucumis sativus), graška (Pisum sativum) i dinje (Cucumis melo). Sjeme je tretirano 1 %, 3 % i 4 % otopinom bakrenog oksiklorida i 1 %, 3 % i 4 % otopinom kalijevog permanganata a kao kontrola korišteno je netretirano sjeme. Sjeme se tretiralo potapanjem u otopinu sredstva za tretiranje u vremenu od pola sata nakon čega je stavljeno na sušenje. Analizirano je po 25 sjemenki u osam ponavljanja. Sjeme je određeno vrijeme bile u komori za naklijavanje nakon čega je izvršena analiza sjemena. Determinacija gljiva prisutnih na sjemenu izvršena je pregledom pod mikroskopom. Analize klijavosti i energije klijanja sjemena rađene su po standardnim metodama za laboratorijsko ispitivanje klijavosti sjemena za svaku kulturu. Sjeme graška, tikve i lubenice ispitivano je metodom u kvarcnom pijesku, a sjeme krastavaca i dinje na filter-papiru. Tretmani sjemena bakrenim oksikloridom i kalijevim permanganatom pokazali su veoma dobar fungicidni učinak, međutim povećanjem koncentracije sredstva iznad 1% opadala je klijavost i energija klijanja ispitivanog sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski