Pregled bibliografske jedinice broj: 948311
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća // Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2009. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 948311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća
(The influence of preliminary treatment on germination of vegetable seeds)
Autori
Horvat, Dijana ; Špindrić, Goran ; Samobor, Vesna ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije
/ Matotan, Zdravko ; - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2009, 40-40
ISBN
978-953-6485-26-0
Skup
Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 30.09.2009. - 02.10.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
predtretiranje sjemena, klijavost, povrće
(preliminary treatment, germination, vegetables)
Sažetak
Radi prekidanja dormantnosti, prije ispitivanja klijavosti, sjeme nekih vrsta povrća treba u razdoblju od sedam dana biti izloženo predtretmanu hlađenja (NN 99/08). Uvezeno sjeme s izvješćem o kakvoći prilikom prepakiravanja treba ponovo testirati, jer je od tog trenutka za kakvoću odgovoran dorađivač.Povećan uvoz sjemena posljednjih godina iziskuje velik broj analiza u kratkom vremenu, a predtretman hlađenjem nepotrebno produžava postupak testiranja. Ovaj postupak neophodan je za prekid posliježetvene dormantnosti sjemena, a uvozno sjeme nije iz tekuće sezone i dormantnost je već nestala.Cilj istraživanja bio je utvrditi moguće razlike između dva načina testiranja uvezenog sjemena povrća, sa i bez predtretmana hlađenjem. U sjemenskom laboratoriju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima tijekom svibnja 2009. godine provedeno je ispitivanje sjemena na pet vrsta povrća (kupus, salata, celer, špinat i matovilac) proizvedenog 2005. i 2008. godine. Kako nisu nađene značajne razlike u klijavosti sjemena između dva provedena postupka testiranja, može se zaljučiti da predtretman hlađenjem kod sjemena iz prethodnih godina nije nužan, što bi znatno skratilo postupak testiranja uvezenog sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski