Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948311

Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća


Horvat, Dijana; Špindrić, Goran; Samobor, Vesna;
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća // Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2009. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 948311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća
(The influence of preliminary treatment on germination of vegetable seeds)

Autori
Horvat, Dijana ; Špindrić, Goran ; Samobor, Vesna ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Matotan, Zdravko ; - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2009, 40-40

ISBN
978-953-6485-26-0

Skup
Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i Europske integracije

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 30.09.2009. - 02.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
predtretiranje sjemena, klijavost, povrće
(preliminary treatment, germination, vegetables)

Sažetak
Radi prekidanja dormantnosti, prije ispitivanja klijavosti, sjeme nekih vrsta povrća treba u razdoblju od sedam dana biti izloženo predtretmanu hlađenja (NN 99/08). Uvezeno sjeme s izvješćem o kakvoći prilikom prepakiravanja treba ponovo testirati, jer je od tog trenutka za kakvoću odgovoran dorađivač.Povećan uvoz sjemena posljednjih godina iziskuje velik broj analiza u kratkom vremenu, a predtretman hlađenjem nepotrebno produžava postupak testiranja. Ovaj postupak neophodan je za prekid posliježetvene dormantnosti sjemena, a uvozno sjeme nije iz tekuće sezone i dormantnost je već nestala.Cilj istraživanja bio je utvrditi moguće razlike između dva načina testiranja uvezenog sjemena povrća, sa i bez predtretmana hlađenjem. U sjemenskom laboratoriju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima tijekom svibnja 2009. godine provedeno je ispitivanje sjemena na pet vrsta povrća (kupus, salata, celer, špinat i matovilac) proizvedenog 2005. i 2008. godine. Kako nisu nađene značajne razlike u klijavosti sjemena između dva provedena postupka testiranja, može se zaljučiti da predtretman hlađenjem kod sjemena iz prethodnih godina nije nužan, što bi znatno skratilo postupak testiranja uvezenog sjemena.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dijana Horvat (autor)

Avatar Url Vesna Samobor (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Dijana; Špindrić, Goran; Samobor, Vesna;
Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća // Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2009. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Špindrić, G., Samobor, V. & (2009) Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća. U: Matotan, Z. & (ur.)Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije.
@article{article, author = {Horvat, Dijana and \v{S}pindri\'{c}, Goran and Samobor, Vesna}, editor = {Matotan, Z. and}, year = {2009}, pages = {40-40}, keywords = {predtretiranje sjemena, klijavost, povr\'{c}e}, isbn = {978-953-6485-26-0}, title = {Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povr\'{c}a}, keyword = {predtretiranje sjemena, klijavost, povr\'{c}e}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Dijana and \v{S}pindri\'{c}, Goran and Samobor, Vesna}, editor = {Matotan, Z. and}, year = {2009}, pages = {40-40}, keywords = {preliminary treatment, germination, vegetables}, isbn = {978-953-6485-26-0}, title = {The influence of preliminary treatment on germination of vegetable seeds}, keyword = {preliminary treatment, germination, vegetables}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font