Pregled bibliografske jedinice broj: 946297
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 946297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
(The effect of drying method on the bioactive compounds content of honeyberry (Lonicera caerulea var. kamtschatica))
Autori
Colnar, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.03
Godina
2018
Stranica
44
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Neposredni voditelj
Galić, Ante
Ključne riječi
sibirska borovnica, vakuum, sušenje, nutritivni sastav, ultrazvuk
(honeyberry, vacuum, drying, nutritional composition, ultrasound)
Sažetak
Sibirska borovnica u Hrvatskoj je relativno nova i manje poznata voćna vrsta koja je tek zadnjih nekoliko godina intenzivnije ušla u uzgoj. Ima veliki uzgojni potencijal zbog odličnog podnošenja niskih temperatura i dobroj prilagodljivosti prema tipu tla te klimatskim čimbenicima. Vrlo je primamljiva voćna vrsta zbog ranog vremena dozrijevanja plodova koji dospijevaju već u svibnju prije drugih kultura. Velik uzgojni potencijal ima i zbog izrazito bogatog nutritivnog sastava. Plodovi obiluju fenolima, antocijanima, te mnogim vitaminima i mineralima, a posebno vitaminom C. Cilj ovog rada bio je utvrditi nutritivni sastav plodova sibirske borovnice u svježem te osušenom stanju. Također, utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva između plodova sušenih konvencionalnim postupkom i pomoću vakuuma. Najviši sadržaj vitamina C (1020, 47 mg/100 g svježe tvari) utvrđen je u uzorku predtretiranim ultrazvukom i sušenim vakuumom pri temperaturi od 60 °C. Od fenolnih spojeva, najviši sadržaj ukupnih fenola (1924, 85 mg GAE/100 g) i ukupnih antocijana (1837, 2 mg/kg) utvrđen je u uzorku predtretiranim ultrazvukom i sušenim vakuumom pri temperaturi od 40 °C. Iz praćenih postupaka sušenja i dobivenih rezultata može se zaključiti kako čimbenici poput temperature, vremena sušenja kao i načina sušenja različito utječu na sadržaj pojedinih bioaktivnih spojeva. Prilikom čega su najviše vrijednosti bioaktivnih spojeva (vitamina C, ukupnih fenola i antocijana) utvrđene u uzorcima sušenim vakuumom i predtretiranim ultrazvukom.
Izvorni jezik
Hrvatski