Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946297

Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)


Colnar, Dario
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 946297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
(The effect of drying method on the bioactive compounds content of honeyberry (Lonicera caerulea var. kamtschatica))

Autori
Colnar, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.03

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Šic Žlabur, Jana

Neposredni voditelj
Galić, Ante

Ključne riječi
sibirska borovnica, vakuum, sušenje, nutritivni sastav, ultrazvuk
(honeyberry, vacuum, drying, nutritional composition, ultrasound)

Sažetak
Sibirska borovnica u Hrvatskoj je relativno nova i manje poznata voćna vrsta koja je tek zadnjih nekoliko godina intenzivnije ušla u uzgoj. Ima veliki uzgojni potencijal zbog odličnog podnošenja niskih temperatura i dobroj prilagodljivosti prema tipu tla te klimatskim čimbenicima. Vrlo je primamljiva voćna vrsta zbog ranog vremena dozrijevanja plodova koji dospijevaju već u svibnju prije drugih kultura. Velik uzgojni potencijal ima i zbog izrazito bogatog nutritivnog sastava. Plodovi obiluju fenolima, antocijanima, te mnogim vitaminima i mineralima, a posebno vitaminom C. Cilj ovog rada bio je utvrditi nutritivni sastav plodova sibirske borovnice u svježem te osušenom stanju. Također, utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva između plodova sušenih konvencionalnim postupkom i pomoću vakuuma. Najviši sadržaj vitamina C (1020, 47 mg/100 g svježe tvari) utvrđen je u uzorku predtretiranim ultrazvukom i sušenim vakuumom pri temperaturi od 60 °C. Od fenolnih spojeva, najviši sadržaj ukupnih fenola (1924, 85 mg GAE/100 g) i ukupnih antocijana (1837, 2 mg/kg) utvrđen je u uzorku predtretiranim ultrazvukom i sušenim vakuumom pri temperaturi od 40 °C. Iz praćenih postupaka sušenja i dobivenih rezultata može se zaključiti kako čimbenici poput temperature, vremena sušenja kao i načina sušenja različito utječu na sadržaj pojedinih bioaktivnih spojeva. Prilikom čega su najviše vrijednosti bioaktivnih spojeva (vitamina C, ukupnih fenola i antocijana) utvrđene u uzorcima sušenim vakuumom i predtretiranim ultrazvukom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ante Galić (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Colnar, Dario
Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Colnar, D. (2018) 'Utjecaj načina sušenja na sadržaj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Colnar, Dario}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {sibirska borovnica, vakuum, su\v{s}enje, nutritivni sastav, ultrazvuk}, title = {Utjecaj na\v{c}ina su\v{s}enja na sadr\v{z}aj bioaktivnih spojeva plodova sibirske borovnice (Lonicera caerulea var. kamtschatica)}, keyword = {sibirska borovnica, vakuum, su\v{s}enje, nutritivni sastav, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Colnar, Dario}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {honeyberry, vacuum, drying, nutritional composition, ultrasound}, title = {The effect of drying method on the bioactive compounds content of honeyberry (Lonicera caerulea var. kamtschatica)}, keyword = {honeyberry, vacuum, drying, nutritional composition, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font