Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946259

Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje


Dobrotnik, Ana Marija
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 946259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje
(Nutritional composition and contents of bioactive components of sage leaves)

Autori
Dobrotnik, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2018

Stranica
39

Mentor
Šic Žlabur, Jana

Neposredni voditelj
Radman, Sanja

Ključne riječi
ljekovita biljka, fenoli, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis
(medical herb, phenols, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis)

Sažetak
Kadulja je važna ljekovita i aromatična biljna vrsta. Osim po sadržaju eteričnog ulja značajna je po visokom sadržaju vitamina C i fenola te snažnoj antioksidacijskoj aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih komponenata između različitih vrsta kadulje: Salvia officinalis L., Salvia fruticosa L., Salvia pratensis L. Sadržaj vitamina C kretao se od 32, 79 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia pratensis L. do 54, 80 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia officinalis L. Kod svih vrsta kadulje utvrđen je visok sadržaj ukupnih fenola koji se kretao u rasponu od 1188, 23 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia pratensis L. za vrijeme cvatnje do 1667, 36 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia fruticosa Mill. Istraživanje je pokazalo da samonikla kadulja (Salvia pratensis L.) sadrži više pigmentnih spojeva od one iz kontroliranog uzgoja (Salvia officinalis L. i Salvia fruticosa Mill.). Utvrđene su i značajne razlike u antioksidacijskom kapacitetu između istraživanih vrsta. Najmanji antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia pratensis L. (2194, 15 µmol TE/kg), a najveći antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia fruticosa Mill. (2274, 45 µmol TE/kg). Rezultati istraživanja pokazuju kako postoje značajne razlike u sadržaju: suhe tvari, vitamina C, fenola, pigmentnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu između svih istraživanih vrsta kadulje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sanja Radman (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobrotnik, Ana Marija
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Dobrotnik, A. (2018) 'Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrotnik, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {ljekovita biljka, fenoli, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis}, title = {Nutritivni sastav i sadr\v{z}aj bioaktivnih komponenti lista kadulje}, keyword = {ljekovita biljka, fenoli, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrotnik, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {medical herb, phenols, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis}, title = {Nutritional composition and contents of bioactive components of sage leaves}, keyword = {medical herb, phenols, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font