Pregled bibliografske jedinice broj: 946259
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 946259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje
(Nutritional composition and contents of bioactive components of sage leaves)
Autori
Dobrotnik, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Neposredni voditelj
Radman, Sanja
Ključne riječi
ljekovita biljka, fenoli, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis
(medical herb, phenols, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis)
Sažetak
Kadulja je važna ljekovita i aromatična biljna vrsta. Osim po sadržaju eteričnog ulja značajna je po visokom sadržaju vitamina C i fenola te snažnoj antioksidacijskoj aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih komponenata između različitih vrsta kadulje: Salvia officinalis L., Salvia fruticosa L., Salvia pratensis L. Sadržaj vitamina C kretao se od 32, 79 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia pratensis L. do 54, 80 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia officinalis L. Kod svih vrsta kadulje utvrđen je visok sadržaj ukupnih fenola koji se kretao u rasponu od 1188, 23 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia pratensis L. za vrijeme cvatnje do 1667, 36 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia fruticosa Mill. Istraživanje je pokazalo da samonikla kadulja (Salvia pratensis L.) sadrži više pigmentnih spojeva od one iz kontroliranog uzgoja (Salvia officinalis L. i Salvia fruticosa Mill.). Utvrđene su i značajne razlike u antioksidacijskom kapacitetu između istraživanih vrsta. Najmanji antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia pratensis L. (2194, 15 µmol TE/kg), a najveći antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia fruticosa Mill. (2274, 45 µmol TE/kg). Rezultati istraživanja pokazuju kako postoje značajne razlike u sadržaju: suhe tvari, vitamina C, fenola, pigmentnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu između svih istraživanih vrsta kadulje.
Izvorni jezik
Hrvatski