Pregled bibliografske jedinice broj: 946255
Bioaktivne komponente plodova pasje ruže (Rosa canina L.)
Bioaktivne komponente plodova pasje ruže (Rosa canina L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 946255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivne komponente plodova pasje ruže (Rosa canina L.)
(Bioactive compounds content rosehip fruits (Rosa canina L.))
Autori
Stanić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.12
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
konvencionalni uzgoj, ekološki uzgoj, bioaktivni spojevi, vitamin C, antioksidacijski kapacitet
(conventional cultivation, organic cultivation, bioactive compounds, vitamin C, antioxidant capacity)
Sažetak
Pasja ruža je jedna od najraširenijih samoniklih vrsta roda Rosa u Republici Hrvatskoj. Njena bogata nutritivna, prehrambena i ljekovita vrijednost te relativna lakoća uzgoja čine ju biljnom vrstom velikog potencijala za uzgoj u Hrvatskoj. Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih komponenata između plodova samoniklih genotipova pasje ruže, plodova uzgojenih na konvencionalni te ekološki način. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize suhe tvari (%), topljive suhe tvari (%), ukupnih kiselina (%), pH- vrijednosti, vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), ukupnih antocijana (mg/kg), β-karotena (µg/100 g svježe tvari) te antioksidacijski kapacitet (µmol TE/L). Utvrđene su razlike u količini vitamina C i to u rasponu od 79, 26 mg/100 g svježe tvari u plodovima samoniklih genotipova pasje ruže do 341, 92 mg/100 g svježe tvari u plodovima iz konvencionalnog uzgoja. Razlike u koncentraciji ukupnih fenola bile su od 1109, 62 mg GAE/100 g kod plodova iz konvencionalnog uzgoja do 1310, 79 mg GAE/100 g kod ekološki uzgojenih plodova. Količina β-karotena bila je u rasponu od 13 663 µg/100 g svježe tvari kod ekoloških plodova do 29 500 µg/100 g kod plodova samoniklih genotipova pasje ruže. Vrijednosti za antioksidacijski kapacitet iznosile su od 2263, 68 µmol TE/L (plodovi iz konvencionalnog uzgoja) do 2276, 57 µmol TE/L (plodovi iz ekološkog uzgoja). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da je plod pasje ruže vrijedan izvor bioaktivnih komponenata te da kakvoća, odnosno nutritivni sastav ploda značajno ovise i o načinu uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski