Pregled bibliografske jedinice broj: 946065
Utjecaj lokacije, gnojidbe i biostimulatora na rast i razvoj autohtone baranjske začinske paprike
Utjecaj lokacije, gnojidbe i biostimulatora na rast i razvoj autohtone baranjske začinske paprike // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 161-162 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 946065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije, gnojidbe i biostimulatora na rast i razvoj autohtone baranjske začinske paprike
(Influence of location, fertilization and biostimulants on growth and development of autochthonous baranyan spice pepper)
Autori
Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Popović, Brigita ; Kraljičak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 161-162
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
začinska paprika ; gnojidba ; biostimulatori ; rast i razvoj ; prinos
(spice pepper ; fertilization model ; biostimulants ; growth and development ; yield)
Sažetak
Najveće proizvodne površine začinske paprike u Hrvatskoj se nalaze u Baranji gdje se ostvaruju i najviši prinosi, ali se uglavnom uzgajaju hibridne sorte podrijetlom iz Mađarske. Međutim, u Baranji je pronađena autohtona začinska paprika za koju nisu poznati podatci o mogućim prinosima te optimalnoj tehnologiji proizvodnje. Prema tome, cilj ovog istraživanja je bio utvrditi optimalnu tehnologiju proizvodnje baranjske autohtone začinske paprike sorta Baranjka. Istraživanje je provedeno tijekom 2017. godine na tri različite lokacije u Baranji i to u Karancu, Lugu i Branjin Vrhu. Sjeme paprike Baranjka je posijano u polistirenske kontejnere napunjene sa Klassmann Potgrond H supstratom te smješteno u grijani plastenik. Nicanje je počelo 10 dana poslije sjetve, a sadnja je obavljena 52 dana nakon sjetve na tri spomenute lokacije. Pokus je postavljen po slučajnom blok rasporedu u 4 varijante gnojidbe, varijanta gnojidbe prema analizi tla bez prihrane kristalonima (GPA), primjena kristalona navodnjavanjem u punoj dozi (K100), primjena kristalona uz redukciju koncentracije od 30% uz dodatak biostimulatora (R30B) i primjena kristalona uz redukciju od 30% (R30). Kod varijante R30B uz prihranu kristalonima, dodani su biostimulatori Radifram, Probac i Benefit zasebno prema fenofazama rasta i razvoja paprike. Kristaloni su primijenjeni u koncentraciji od 0, 21% ili 0, 30%, a biostimulatori u koncentraciji od 0, 25-0, 30%. Biljke koje nisu tretirane (GPA), istovremeno su dobile adekvatnu količinu vode bez hraniva i/ili biostimulatora. Tijekom istraživanja su uzorkovani listovi iznad prvog grananja i plodovi po dozrijevanju te je zabilježena visina biljke tijekom pune cvatnje i zametanja plodova. Podatci su obrađeni analizom varijance koristeći Fisher LSD test u statističkom programu SAS 9.1. Statističkom analizom je utvrđeno da su lokacija i varijanta gnojidbe značajno utjecali na masu lista, dužinu i širinu lista, visinu biljke, broj plodova, masu ploda te ukupan prinos. Kod svih pokazatelja rasta i razvoja, varijanta R30B je dala značajno bolje rezultate. Također, svi mjereni parametri imali su značajno veću vrijednost na lokaciji Karanac u usporedbi sa svim ostalim lokacijama, osim u slučaju mase ploda koja je bila značajno veća na lokaciji Lug. Iz navedenog se može zaključiti da rast i razvoj začinske sorte Baranjka ovisi o modelu gnojidbe te lokaciji tj. opskrbljenosti tla s organskom tvari i hranivima budući da je tlo na lokaciji Karanac analizom okarakterizirano kao najbogatije tlo zalihama hraniva i organske tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
-VIP-2016-14-21 - Definiranje tehnologije proizvodnje autohtone začinske paprike (Vinković, Tomislav) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Nada Parađiković
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)