Pregled bibliografske jedinice broj: 945949
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda // Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina (ur.).
Požega, 2018. str. 177-185 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 945949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju
mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda
(Innovative approach to classification and
determination of mechanical properties of
foodstuffs)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Burcar, Dea ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
/ Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina - Požega, 2018, 177-185
ISBN
978-953-774-36-6
Skup
Svečana sjednica Stručnog vijeća povodom 20 godina postojanja Veleučilišta u Požegi
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 21.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
teksturna analiza ; raspodjela veličine čestica ; mehanička svojstva ; prehrambene sirovine
(texture analysis ; particle size distribution ; mechanical properties ; foodstuffs)
Sažetak
U modernoj prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji sve se češće traže egzaktna i jednostavna rješenja problema sa visokim stupnjem učinkovitosti. Brze i učinkovite metode za razumijevanje i klasifikaciju prehrambenih sirovina i proizvoda su metode analize teksture i metoda laserske raspodjele veličine čestica. Teksturna analiza nam govori o fizikalno – kemijskim svojstvima tehnološki obrađenih proizvoda i posljedično o njihovoj prihvatljivosti za potencijalnog potrošača na tržištu. Analiza teksturnih svojstava uključuje analizu tvrdoće, čvrstoće, mekoće, elastičnosti, gumastosti, žvakavosti, ljepljivosti, adhezivnosti, kohezivnosti, trenja, bubrenja krutih, polutekućih i tekućih proizvoda. Raspodjela veličine čestica prehrambenih prahova, smjesa za tabletiranje ili promjera globula masne faze u prirodnim emulzijama određuje se metodom difrakcije laserske zrake sa visokim stupnjem ponovljivosti i točnosti u usporedbi sa dosadašnjim konvencionalnim metodama kao što je klasifikacija čestica sa sitima vertikalnog oscilirajućeg gibanja. Interpretacija dobivenih rezultata u obliku teksturnih krivulja i krivulja ovisnosti relativne učestalosti o promjeru čestica, u sinergiji sa odabranim matematičkim modelom iscrpno opisuje mjerena svojstva. Uvođenje novih tehnika ispitivanja doprinosi znatno boljem shvaćanju mehaničkih svojstava i strukture prehrambenih i drugih materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Marko Škegro
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)