Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 945949

Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda


Bosiljkov, Tomislav; Burcar, Dea; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Škegro, Marko; Brnčić, Mladen; Marelja, Marko; Troha, Ferdinand; Ježek, Damir
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda // Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina (ur.).
Požega, 2018. str. 177-185 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 945949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda
(Innovative approach to classification and determination of mechanical properties of foodstuffs)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Burcar, Dea ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina - Požega, 2018, 177-185

ISBN
978-953-774-36-6

Skup
Svečana sjednica Stručnog vijeća povodom 20 godina postojanja Veleučilišta u Požegi

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 21.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
teksturna analiza ; raspodjela veličine čestica ; mehanička svojstva ; prehrambene sirovine
(texture analysis ; particle size distribution ; mechanical properties ; foodstuffs)

Sažetak
U modernoj prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji sve se češće traže egzaktna i jednostavna rješenja problema sa visokim stupnjem učinkovitosti. Brze i učinkovite metode za razumijevanje i klasifikaciju prehrambenih sirovina i proizvoda su metode analize teksture i metoda laserske raspodjele veličine čestica. Teksturna analiza nam govori o fizikalno – kemijskim svojstvima tehnološki obrađenih proizvoda i posljedično o njihovoj prihvatljivosti za potencijalnog potrošača na tržištu. Analiza teksturnih svojstava uključuje analizu tvrdoće, čvrstoće, mekoće, elastičnosti, gumastosti, žvakavosti, ljepljivosti, adhezivnosti, kohezivnosti, trenja, bubrenja krutih, polutekućih i tekućih proizvoda. Raspodjela veličine čestica prehrambenih prahova, smjesa za tabletiranje ili promjera globula masne faze u prirodnim emulzijama određuje se metodom difrakcije laserske zrake sa visokim stupnjem ponovljivosti i točnosti u usporedbi sa dosadašnjim konvencionalnim metodama kao što je klasifikacija čestica sa sitima vertikalnog oscilirajućeg gibanja. Interpretacija dobivenih rezultata u obliku teksturnih krivulja i krivulja ovisnosti relativne učestalosti o promjeru čestica, u sinergiji sa odabranim matematičkim modelom iscrpno opisuje mjerena svojstva. Uvođenje novih tehnika ispitivanja doprinosi znatno boljem shvaćanju mehaničkih svojstava i strukture prehrambenih i drugih materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Burcar, Dea; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Škegro, Marko; Brnčić, Mladen; Marelja, Marko; Troha, Ferdinand; Ježek, Damir
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda // Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina (ur.).
Požega, 2018. str. 177-185 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Bosiljkov, T., Burcar, D., Karlović, S., Dujmić, F., Škegro, M., Brnčić, M., Marelja, M., Troha, F. & Ježek, D. (2018) Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda. U: Zima, D., Andrlić, B., Pisker, B., Radišić, B., Marinclin, A., Del Vechio, M. & Mlađenović, J. (ur.)Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Burcar, Dea and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and \v{S}kegro, Marko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Marelja, Marko and Troha, Ferdinand and Je\v{z}ek, Damir}, year = {2018}, pages = {177-185}, keywords = {teksturna analiza, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, mehani\v{c}ka svojstva, prehrambene sirovine}, isbn = {978-953-774-36-6}, title = {Inovativni pristup u klasifikaciji i odre\djivanju mehani\v{c}kih svojstava prehrambenih proizvoda}, keyword = {teksturna analiza, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, mehani\v{c}ka svojstva, prehrambene sirovine}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Burcar, Dea and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and \v{S}kegro, Marko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Marelja, Marko and Troha, Ferdinand and Je\v{z}ek, Damir}, year = {2018}, pages = {177-185}, keywords = {texture analysis, particle size distribution, mechanical properties, foodstuffs}, isbn = {978-953-774-36-6}, title = {Innovative approach to classification and determination of mechanical properties of foodstuffs}, keyword = {texture analysis, particle size distribution, mechanical properties, foodstuffs}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font