Pregled bibliografske jedinice broj: 945904
In vitro bioraspoloživost polifenola komine
In vitro bioraspoloživost polifenola komine, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 945904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro bioraspoloživost polifenola komine
(In vitro bioavailability of olive pomace polyphenols)
Autori
Srbić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.05
Godina
2018
Stranica
42
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Ekstrakt komine masline, ciklodekstrini, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol, oleuropein, gastrična stabilnost, biološka dostupnost, dijalizibilnost, in vitro gastrointestinalna digestija, HPLC
(Olive pomace extract, cyclodextrins, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein, gastric stability, bioaccessibility, dialysability, in vitro gastrointestinal digestion, HPLC)
Sažetak
Ekstrakt komine masline sadrži različite biološki aktivne polifenole s brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. No, da bi mogli postići ikakve zdravstvene učinke, bioaktivni spojevi moraju biti bioraspoloživi, a bioraspoloživost ovisi o biološkoj dostupnosti (oslobađanju iz matriksa hrane tijekom gastrointestinalne digestije) te o dijalizibilnosti (apsorpciji u crijevima). Ciljevi ovog rada bili su odrediti in vitro gastrointestinalnu stabilnost, biološku dostupnost te dijalizibilnost polifenola određivanjem koncentracije hidroksitirosola i tirosola pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotovornosti spregnute s flourescencijskim detektorom. Uzorci su bili ekstrakt komine masline bez ekscipijensa (nativni ekstrakt) i ekstrakti komine masline sa sljedećim ekscipijensima: beta ciklodekstrinom (B), nasumično metiliranim beta CD-om, (G), hidroksipropil beta CD-om (HPB) i gama CD-om (G). Zaključeno je da svi uzorci pokazuju relativno visoku gastričnu stabilnost (od 72 do 108%) i biološku dostupnost (od 66 do 101%) fenolne frakcije. Najveća dijalizibilnost u smislu sadržaja hidroksitirosola i tirosola je postignuta kada je kao ekscipijens u pripremi ekstrakata korišten hidroksipropil – beta-ciklodekstrin u koncentraciji 16 mg/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)