Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 945904

In vitro bioraspoloživost polifenola komine


Srbić, Marija
In vitro bioraspoloživost polifenola komine, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 945904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro bioraspoloživost polifenola komine
(In vitro bioavailability of olive pomace polyphenols)

Autori
Srbić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.05

Godina
2018

Stranica
42

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
Ekstrakt komine masline, ciklodekstrini, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol, oleuropein, gastrična stabilnost, biološka dostupnost, dijalizibilnost, in vitro gastrointestinalna digestija, HPLC
(Olive pomace extract, cyclodextrins, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein, gastric stability, bioaccessibility, dialysability, in vitro gastrointestinal digestion, HPLC)

Sažetak
Ekstrakt komine masline sadrži različite biološki aktivne polifenole s brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. No, da bi mogli postići ikakve zdravstvene učinke, bioaktivni spojevi moraju biti bioraspoloživi, a bioraspoloživost ovisi o biološkoj dostupnosti (oslobađanju iz matriksa hrane tijekom gastrointestinalne digestije) te o dijalizibilnosti (apsorpciji u crijevima). Ciljevi ovog rada bili su odrediti in vitro gastrointestinalnu stabilnost, biološku dostupnost te dijalizibilnost polifenola određivanjem koncentracije hidroksitirosola i tirosola pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotovornosti spregnute s flourescencijskim detektorom. Uzorci su bili ekstrakt komine masline bez ekscipijensa (nativni ekstrakt) i ekstrakti komine masline sa sljedećim ekscipijensima: beta ciklodekstrinom (B), nasumično metiliranim beta CD-om, (G), hidroksipropil beta CD-om (HPB) i gama CD-om (G). Zaključeno je da svi uzorci pokazuju relativno visoku gastričnu stabilnost (od 72 do 108%) i biološku dostupnost (od 66 do 101%) fenolne frakcije. Najveća dijalizibilnost u smislu sadržaja hidroksitirosola i tirosola je postignuta kada je kao ekscipijens u pripremi ekstrakata korišten hidroksipropil – beta-ciklodekstrin u koncentraciji 16 mg/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Srbić, Marija
In vitro bioraspoloživost polifenola komine, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Srbić, M. (2018) 'In vitro bioraspoloživost polifenola komine', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Srbi\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {Ekstrakt komine masline, ciklodekstrini, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol, oleuropein, gastri\v{c}na stabilnost, biolo\v{s}ka dostupnost, dijalizibilnost, in vitro gastrointestinalna digestija, HPLC}, title = {In vitro bioraspolo\v{z}ivost polifenola komine}, keyword = {Ekstrakt komine masline, ciklodekstrini, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol, oleuropein, gastri\v{c}na stabilnost, biolo\v{s}ka dostupnost, dijalizibilnost, in vitro gastrointestinalna digestija, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Srbi\'{c}, Marija}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {Olive pomace extract, cyclodextrins, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein, gastric stability, bioaccessibility, dialysability, in vitro gastrointestinal digestion, HPLC}, title = {In vitro bioavailability of olive pomace polyphenols}, keyword = {Olive pomace extract, cyclodextrins, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol, oleuropein, gastric stability, bioaccessibility, dialysability, in vitro gastrointestinal digestion, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font