Pregled bibliografske jedinice broj: 944688
Primjena ultrazvuka i visokih tlakova pri obradi i analizi mlijeka
Primjena ultrazvuka i visokih tlakova pri obradi i analizi mlijeka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 944688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka i visokih tlakova pri obradi i analizi mlijeka
(Application of ultrasound and high pressure in processing and analyzing milk)
Autori
Vadlja, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
50
Mentor
Mladen Brnčić
Ključne riječi
Ultrazvuk ; Visoki hidrostatski tlak ; Ultrazvučni analizator mlijeka ; Veličina čestica ; Homogenizacija
(Ultrasound ; High hydrostatic pressure ; Ultrasonic milk analyzer ; Particle size ; Homogenization)
Sažetak
S ciljem poboljšanja homogenizacije i očuvanja kemijskog sastava, proučeno je djelovanje ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na kravlje mlijeko. Cilj ovog rada bio je proučiti kako primjena ultrazvuka visokih intenziteta i visokih hidrostatskih tlakova utječe pri obradi i analizi mlijeka. Za obradu mlijeka korišten je ultrazvučni procesor maksimalne izlazne snage 100 W, ultrazvučna protočna ćelija maksimalne izlazne snage 1000 W i uređaj za visoki hidrostatski tlak. Za analizu i praćenje promjena u mlijeku korišten je ultrazvučni analizator kemijskog sastava mlijeka i uređaj za mjerenje raspodjele veličine čestica. Uzorci mlijeka bili su podvrgnuti utjecaju ultrazvuka visokih intenziteta i visokih hidrostatskih tlakova. Dobiveni rezultati pokazali su kako obrada mlijeka različitim parametrima ultrazvuka visokih intenziteta i različitim parametrima visokih hidrostatskih tlakova utječe na bolju homogenizaciju kravljeg mlijeka, a da pri tome ne dolazi do značajne promjene u kemijskom sastavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu