Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 944276

Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa


Adžaip, Ana; Marijanović, Frano; Gobin, Ivana
Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa // SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. str. 39-39 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 944276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa
(Nontyphoid Salmonellosis - Infection and Transmission Pathways)

Autori
Adžaip, Ana ; Marijanović, Frano ; Gobin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018, 39-39

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
1. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13.04.2018. - 14.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
salmoneloze, izvor infekcije, put prijenosa
(salmonellosis, source of infection, transsmition)

Sažetak
Salmoneloze su proširene po cijelom svijetu i u stalnom su porastu zbog sve proširenije industrijske obrade namirnica. Većinu netifusnih salmoneloza uzrokuje Salmonella enterica serotip Enteritidis. Te su infekcije česte i ostaju značajni javnozdrvstveni problem. Najčešći serotipovi Salmonella enterica su S. Typhimurium, S. Heidelberg, S. Newport i S. Infantis. Kao izvor infekcije sa netifusnim salmonelama spominju se različite namirnice. Međutim, hrana životinjskog porijekla, osobito perad i peradarski proizvodi, uključujući i jaja, najčešći su izvor infekcija u sporadičnim slučajevima obolijevanja, ali i u epidemijama. Razlog tome je i neadekvatna obrada namirnica, njihovog skladištenja kao i nepravilna higijena i priprema namirnica. Stoga, smo u ovom radu opisali koji su to izvori zaraze i putevi širenja salmoneloza. Od prijavljenih epidemija koje se prenose hranom u Europi, za više od trećine je potvrđeno da su uzrokovane S. Enteritidis. Hrana povezana sa epidemijama uzrokovanih sa S. Enteritidis su jaja i proizvodi od jaja (68, 2%), torta i sladoled (8%), perad i peradarski proizvodi (3%). Jedan od najčešćih načina kontaminiranja namirnica salmonelama događa se kod industrijske obrade mesa i to kod procesa puliranja. Praćenje pojavnosti salmoneloza kao i otkrivanje izvora infekcije važni su za razvijanje i odrađivanje mjera za suzbijanje salmoneloza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ivana Gobin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Adžaip, Ana; Marijanović, Frano; Gobin, Ivana
Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa // SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. str. 39-39 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Adžaip, A., Marijanović, F. & Gobin, I. (2018) Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa. U: Ilijanić, V. & Previšić, I. (ur.)SANITAS 2018.
@article{article, author = {Ad\v{z}aip, Ana and Marijanovi\'{c}, Frano and Gobin, Ivana}, year = {2018}, pages = {39-39}, keywords = {salmoneloze, izvor infekcije, put prijenosa}, isbn = {978-953-7957-64-3}, title = {Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa}, keyword = {salmoneloze, izvor infekcije, put prijenosa}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ad\v{z}aip, Ana and Marijanovi\'{c}, Frano and Gobin, Ivana}, year = {2018}, pages = {39-39}, keywords = {salmonellosis, source of infection, transsmition}, isbn = {978-953-7957-64-3}, title = {Nontyphoid Salmonellosis - Infection and Transmission Pathways}, keyword = {salmonellosis, source of infection, transsmition}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font