Pregled bibliografske jedinice broj: 944077
Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa
Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa, 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 944077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa
(Microwave extraction of polyphenols in grape skin)
Autori
Gavranić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2015
Stranica
73
Mentor
Ašperger, Danijela
Neposredni voditelj
Tomaz, Ivana
Ključne riječi
grožđe, polifenoli, mikrovalna ekstrakcija, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(grapes, polyphenols, microwave extraction, high performance liquid chromatography)
Sažetak
Polifenolni spojevi su sekundarni metaboliti sadržani u biljkama. Obuhvaćaju veliki broj spojeva koji imaju aromatske prstenove s jednom ili više hidroksilnih skupina. Polifenoli imaju učinak na ljudsko zdravlje: antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno i antikancerogeno. Biološke funkcije polifenola pripisuju se njihovoj izvanrednoj antioksidacijskoj i antiradikalskoj aktivnosti. Bobica grožđa predstavlja osnovno mjesto gdje se odvija biosinteza sekundarnih metabolita koji su od velike važnosti za kakvoću vina. Kod grožđa, izuzevši fenolne spojeve sjemenke, najveći udio fenolnih spojeva se nalazi u kožici bobice. Predmet našeg istraživanja su bili polifenoli: antocijani, flavonoli i flavan-3-oli u kožici grožđa sorte Regent. Polifenoli iz kožice grožđa ekstrahirani su ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Dobiveni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz primjenu detektora s nizom fotodioda (DAD), fluorescencijskim detektorom (FLD). Za analizu je korištena kolona Luna Phenyl-Hexyl Phenomenex, USA). Dimenzije kolone su 250 mm x 4, 6 mm, a veličina zrnaca je 5 μm, sa predkolonom Phenyl (4.0*3.0). Pokretna faza se sastojala od: A voda/fosforna kiselina (99, 5/0, 5/v/v) i B acetonitril/voda/fosforna kiselina (50/49, 5/0, 5/v/v/v). Cilj ovog istraživanja bio je iz kožice grožđa sorte Regent ekstrahirati polifenolne spojeve i optimizirati metodu ekstrakcije. Provedene analize pokazale su da mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija je vrlo učinkoviti način ekstrakcije antocijana s 50 % etanola pri T = 40 ◦C za t = 10 minuta ; flavonola s 60 % acetonitrila pri T= 40 ◦C za t = 30 minuta ; te flavan-3-ola s 20 % acetonitrila pri T=60 ◦C za t= 5 minuta. Za postupak optimizacije svih skupina spojeva ekstrakcija se provodi s 60 % EtOH, pri T= 40 ◦C za t = 5 minuta. RSD vrijednosti novooptimizirane metode su vrlo niske (< 2 % za antocijane i flavonole, te oko 9 % za flavan-3- ole), te se može zaključiti da je metoda precizna i točna. Ovo znanstveno istraživanje može se koristiti za bolju iskoristivost grožđa kao sirovine za dobivanje flavonoida u komercijalne svrhe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
Napomena
Rad je izrađen na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb