Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 943766

Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda


Oreščanin, Višnja; Kollar, Robert; Nađ, Karlo
Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda // Hrvatske Vode, 26 (2018), 103; 1-10 doi:Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 943766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda
(Detoxification of wastewater from the wine-making process by means of chemical/electrochemical methods)

Autori
Oreščanin, Višnja ; Kollar, Robert ; Nađ, Karlo

Izvornik
Hrvatske Vode (1330-1144) 26 (2018), 103; 1-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
otpadne vode, proizvodnja vina, fizikalno-kemijska obrada, elektrokemijska obrada, fitotoksičnost, Hordeum vulgare L.
(wastewater, wine-making, physico-chemical processing, electrochemical processing, phytotoxicity, Hordeum vulgare L.)

Sažetak
U radu je praćena detoksifikacija otpadne vode od prerade grožđa kroz različite faze kemijske i elektrokemijske obrade. U cilju uklanjanja organskih/ anorganskih onečišćivala iz otpadne vode korištena je oksidacija ozonom i taloženje pomoću CaO kao faza predobrade te tri elektrokemijske metode (elektrooksidacija, elektroredukcija i elektrokoagulacija) korištenjem elektroda od nehrđajućeg čelika, željeza i aluminija uz istovremeno ozoniranje u svrhu glavne obrade. Toksični učinak otpadne vode prije i nakon svake od faza pročišćavanja praćen je preko vrijednosti parametara klijavosti nakon izlaganja biljke Hordeum vulgare L. uzorcima nepročišćene/pročišćene otpadne vode. Otpadna voda je okarakterizirana niskom pH vrijednošću (4, 02), intenzivnim mirisom i obojenjem (28400 PtCo), visokim vrijednostima organskih pokazatelja (18430 mg dm-3 KPK, 1340 mg dm-3 ukupnih fenola, 1720 mg dm-3 BPK5) te povišenim vrijednostima hranjivih soli i teških metala. Sinergijski i aditivni učinak između organskih pokazatelja, prvenstveno fenola i teških metala te niska pH vrijednost su vjerojatno odgovorni za izuzetno visok fitotoksični učinak s EC50 vrijednošću od svega 0, 08 % te potpunim zastojem klijavosti nakon izlaganja sjemena nerazrijeđenoj otpadnoj vodi. Predobrada vapnom pri kojoj je uklonjeno između 46% i 99, 8% teških metala, 90, 4 % boje, 98, 3 % mutnoće, 98, 6 % UST, 95, 4 % fosfata, 91, 5 % sulfata te između 39 % i 47 % organskih pokazatelja je rezultirala 50 %-tnim smanjenjem toksičnog učinka. Završnom obradom dobiven je bistar efluent bez mirisa i s jedva primijetim obojenjem sa stupnjem uklanjanja karakterističnih pokazatelja između 73, 8 % i 100 %, čime je u potpunosti uklonjen i njegov toksični učinak (Klijavost = 99, 2±0, 2 % ; Indeks klijavosti = 99, 2±0, 2 %). Iz navedenog je moguće zaključiti da je odabrani set metoda pogodan za detoksifikaciju biološki slabo razgradljivih efluenata vrlo složenog i varijabilnog sastava kao što su vinarijske otpadne vode. Utvrđivanje parametara klijavosti na biljci Hordeum vulgare L. se pokazalo kao vrlo osjetljiv, jednostavan i jeftin test sustav za praćenje toksičnog učinka industrijskih efluenata te praćenje stupnja njihove detoksifikacije u toku različitih faza i metoda obrade.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Višnja Oreščanin (autor)

Avatar Url Karlo Nađ (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Oreščanin, Višnja; Kollar, Robert; Nađ, Karlo
Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda // Hrvatske Vode, 26 (2018), 103; 1-10 doi:Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Oreščanin, V., Kollar, R. & Nađ, K. (2018) Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda. Hrvatske Vode, 26 (103), 1-10 doi:Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10.
@article{article, author = {Ore\v{s}\v{c}anin, Vi\v{s}nja and Kollar, Robert and Na\dj, Karlo}, year = {2018}, pages = {1-10}, DOI = {Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10}, keywords = {otpadne vode, proizvodnja vina, fizikalno-kemijska obrada, elektrokemijska obrada, fitotoksi\v{c}nost, Hordeum vulgare L.}, journal = {Hrvatske Vode}, doi = {Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10}, volume = {26}, number = {103}, issn = {1330-1144}, title = {Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomo\'{c}u kemijskih/elektrokemijskih metoda}, keyword = {otpadne vode, proizvodnja vina, fizikalno-kemijska obrada, elektrokemijska obrada, fitotoksi\v{c}nost, Hordeum vulgare L.} }
@article{article, author = {Ore\v{s}\v{c}anin, Vi\v{s}nja and Kollar, Robert and Na\dj, Karlo}, year = {2018}, pages = {1-10}, DOI = {Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10}, keywords = {wastewater, wine-making, physico-chemical processing, electrochemical processing, phytotoxicity, Hordeum vulgare L.}, journal = {Hrvatske Vode}, doi = {Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10}, volume = {26}, number = {103}, issn = {1330-1144}, title = {Detoxification of wastewater from the wine-making process by means of chemical/electrochemical methods}, keyword = {wastewater, wine-making, physico-chemical processing, electrochemical processing, phytotoxicity, Hordeum vulgare L.} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font