Pregled bibliografske jedinice broj: 943485
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis, 2018., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 943485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za
stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz
kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis
(The importance of Arg295 and Met367 amino acids
for the stability of auxin-amidohydrolase BrILL2
enzyme from cabbage Brassica rapa ssp. pekinensis)
Autori
Rubić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
18.06
Godina
2018
Stranica
53
Mentor
Salopek Sondi, Branka
Neposredni voditelj
Smolko, Ana
Ključne riječi
auksin-amidohidrolaza, arginin 295, BrILL2, cirkularni dikroizam, diferencijalna pretražna kalorimetrija, metionin 367
(auxin-amidohydrolase, arginine 295, BrILL2, circular dichroism, differential scanning calorimetry, methionine 367)
Sažetak
Istražena je uloga aminokiselina R295 i M367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kineskog kupusa (Brassica rapa L.). U tu svrhu korišteni su konstrukti R295A i M367A prethodno dobiveni mjesno-specifičnom mutagenezom. Rekombinantni proteini, divlji tip i mutanti, su proizvedeni heterolognom ekspresijom u bakteriji Escherichia coli, pročišćeni afinitetnom kromatografijom pomoću Ni-NTA agaroze i provjereni elektroforezom u poliakrilamidnom gelu. Modeliranjem je predložen model, odnosno tercijarna struktura divljeg tipa BrILL2, a kao predložak korištena je auksin-amidohidrolaza iz Arabidopsis thaliana. Aminokiseline R295 i M367 stvaraju međusobnu interakciju u blizini aktivnog mjesta koja potpomaže postizanju stabilnije zatvorene konformacije enzima. Njihova mutacija u alanin dovodi do pertubacija u sekundarnoj strukturi mutanata u odnosu na divlji tip što je dokazano metodom cirkularnog dikroizma. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom pokazano je da promjene u sekundarnoj strukturi uzrokovane mutacijama utječu na stabilnost enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-4359 - Fitohormoni u abiotskom stresu kupusnjača: mehanizam tolerancije i primjena (PhytoBraCro) (Salopek-Sondi, Branka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb