Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 943485

Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis


Rubić, Ivana
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis, 2018., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 943485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis
(The importance of Arg295 and Met367 amino acids for the stability of auxin-amidohydrolase BrILL2 enzyme from cabbage Brassica rapa ssp. pekinensis)

Autori
Rubić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
18.06

Godina
2018

Stranica
53

Mentor
Salopek Sondi, Branka

Neposredni voditelj
Smolko, Ana

Ključne riječi
auksin-amidohidrolaza, arginin 295, BrILL2, cirkularni dikroizam, diferencijalna pretražna kalorimetrija, metionin 367
(auxin-amidohydrolase, arginine 295, BrILL2, circular dichroism, differential scanning calorimetry, methionine 367)

Sažetak
Istražena je uloga aminokiselina R295 i M367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kineskog kupusa (Brassica rapa L.). U tu svrhu korišteni su konstrukti R295A i M367A prethodno dobiveni mjesno-specifičnom mutagenezom. Rekombinantni proteini, divlji tip i mutanti, su proizvedeni heterolognom ekspresijom u bakteriji Escherichia coli, pročišćeni afinitetnom kromatografijom pomoću Ni-NTA agaroze i provjereni elektroforezom u poliakrilamidnom gelu. Modeliranjem je predložen model, odnosno tercijarna struktura divljeg tipa BrILL2, a kao predložak korištena je auksin-amidohidrolaza iz Arabidopsis thaliana. Aminokiseline R295 i M367 stvaraju međusobnu interakciju u blizini aktivnog mjesta koja potpomaže postizanju stabilnije zatvorene konformacije enzima. Njihova mutacija u alanin dovodi do pertubacija u sekundarnoj strukturi mutanata u odnosu na divlji tip što je dokazano metodom cirkularnog dikroizma. Diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom pokazano je da promjene u sekundarnoj strukturi uzrokovane mutacijama utječu na stabilnost enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-4359 - Fitohormoni u abiotskom stresu kupusnjača: mehanizam tolerancije i primjena (PhytoBraCro) (Salopek-Sondi, Branka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rubić (autor)

Avatar Url Branka Salopek-Sondi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rubić, Ivana
Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis, 2018., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
Rubić, I. (2018) 'Važnost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {53}, keywords = {auksin-amidohidrolaza, arginin 295, BrILL2, cirkularni dikroizam, diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija, metionin 367}, title = {Va\v{z}nost aminokiselina Arg295 i Met367 za stabilnost enzima auksin-amidohidrolaze BrILL2 iz kupusa Brassica rapa ssp. pekinensis}, keyword = {auksin-amidohidrolaza, arginin 295, BrILL2, cirkularni dikroizam, diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija, metionin 367}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {53}, keywords = {auxin-amidohydrolase, arginine 295, BrILL2, circular dichroism, differential scanning calorimetry, methionine 367}, title = {The importance of Arg295 and Met367 amino acids for the stability of auxin-amidohydrolase BrILL2 enzyme from cabbage Brassica rapa ssp. pekinensis}, keyword = {auxin-amidohydrolase, arginine 295, BrILL2, circular dichroism, differential scanning calorimetry, methionine 367}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font