Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 943067

Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna


Jareš, Marijeta; Zurak, Dora; Novaković, Klara; Pamić, Santina; Kljak, Kristina; Grbeša, Darko
Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna // Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 52-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 943067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna
(Prediction of maize vitreousness from kernel physical traits)

Autori
Jareš, Marijeta ; Zurak, Dora ; Novaković, Klara ; Pamić, Santina ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, Mario - Zagreb : Krmiva, 2018, 52-53

Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza, caklavost, fizikalna svojstva
(maize kernek, vitreoussnes, physical traits, prediction)

Sažetak
Caklavost, omjer caklavog prema brašnavom endospermu, svojstvo je zrna koje određuje tvrdoću, otpornost na lom, brzinu probavljivosti škroba te proizvodna svojstva i zdravstveno stanje životinje. Određuje se manualnom disekcijom zrna i vaganjem pojedinih dijelova, što čini ovaj postupak radno zahtjevnim i vremenski dugotrajnim. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti povezanost caklavosti i fizikalnih svojstava te iskoristiti tu povezanost za predikciju caklavosti zrna kukuruza. Zrno 30 hibrida kukuruza različitih proizvođača proizvedeno je na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. Caklavost hibrida je određena manualnom disekcijom 20 zrna, a od fizikalnih svojstava određeni su hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Izbor najboljeg modela za predikciju caklavosti proveden je prema Akaike informacijskom kriteriju. Caklavost zrna istraživanih hibrida kretala se od 59, 7 do 77, 7%, a više vrijednosti su imala zrna manje visine (P<0, 01 ; r=-0, 53), nižeg flotacijskog indeksa (P<0, 001 ; r=-0, 75), niže visine stupca meljave (P<0, 001 ; r=-0, 86), više gustoće (P<0, 001 ; r=0, 82), više hektolitarske mase (P<0, 001 ; r=0, 75), dužeg vremena mljevenja (P<0, 001 ; r=0, 84) i višeg omjera krupnih prema sitnim česticama u meljavi (P<0, 001 ; 0, 75). Visina stupca meljave je varijabla koja objašnjava najviše varijabilnosti caklavosti u modelu s jednom varijablom – 79, 4% (caklavost= 115, 17 - 0, 52 × visina stupca), a njega slijedi gustoća sa 67, 7% (caklavost = -100, 7 + 136, 9 × gustoća). Modeli s dvije (caklavost = 134, 63 - 2, 05 × visina - 0, 46 × visina stupca) i tri varijable (caklavost = 118, 62 - 1, 48 × visina - 0, 40 × visina stupca + 6, 94 × omjer sitnih prema krupnim česticama) objašnjavaju 87, 3 i 88, 5% varijabilnosti caklavosti. Ukoliko se u model uključi hektolitarska masa umjesto omjera sitnih prema krupnim česticama, model objašnjava 88, 1 % varijabilnosti (caklavost = 126, 9 - 2, 22 × visina +0, 09 × hektolitarska masa -0, 42 × visina stupca). Visoki koeficijenti determinacije pokazuju da se jednostavne i brze metode određivanja fizikalnih svojstava mogu koristiti za predikciju caklavosti zrna s visokom pouzdanošću.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jareš, Marijeta; Zurak, Dora; Novaković, Klara; Pamić, Santina; Kljak, Kristina; Grbeša, Darko
Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna // Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, Mario (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 52-53 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jareš, M., Zurak, D., Novaković, K., Pamić, S., Kljak, K. & Grbeša, D. (2018) Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna. U: Modrić, M. (ur.)Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018.
@article{article, author = {Jare\v{s}, Marijeta and Zurak, Dora and Novakovi\'{c}, Klara and Pami\'{c}, Santina and Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko}, editor = {Modri\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {52-53}, keywords = {zrno kukuruza, caklavost, fizikalna svojstva}, title = {Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna}, keyword = {zrno kukuruza, caklavost, fizikalna svojstva}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jare\v{s}, Marijeta and Zurak, Dora and Novakovi\'{c}, Klara and Pami\'{c}, Santina and Kljak, Kristina and Grbe\v{s}a, Darko}, editor = {Modri\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {52-53}, keywords = {maize kernek, vitreoussnes, physical traits, prediction}, title = {Prediction of maize vitreousness from kernel physical traits}, keyword = {maize kernek, vitreoussnes, physical traits, prediction}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font