Pregled bibliografske jedinice broj: 941771
Proizvodnja bajama (Prunus dulcis (Mill.)D.A. Webb) u Hrvatskoj
Proizvodnja bajama (Prunus dulcis (Mill.)D.A. Webb) u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka "Lupinasto voće" / Dugalić, K. (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 64-64 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 941771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja bajama (Prunus dulcis (Mill.)D.A. Webb) u Hrvatskoj
(Production of almonds (Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb) in Croatia)
Autori
Batelja Lodeta, Kristina ; Benčić, Đani ; Gadže, Jelena ; Kereša, Snježana ; Očić, Vesna ; Josip Gugić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka "Lupinasto voće"
/ Dugalić, K. - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2018, 64-64
Skup
13. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: Lupinasto voće
Mjesto i datum
Daruvar, Hrvatska, 01.03.2018. - 03.03.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bajam, Hrvatska, Prunus amygdalus, proizvodnja
(almond, Croatia, Prunus amygdalus, production)
Sažetak
Bajam zbog svoje izuzetne hranjive i energetske vrijednosti s najvećom primjenom u prehrambenoj (konditorskoj) industriji, ali i širokoj primjeni u farmaceutskoj industriji i proizvodnji kozmetike ima desetljećima veliku potražnju kao i visoke otkupne i maloprodajne cijene. Uz povoljne klimatsko-edafske čimbenike u kombinaciji s odgovarajućim sortama i podlogama te primjenom suvremene tehnologije uzgoja, mogao bi se ostvariti prinos koji bi zadovoljavao vlastite potrebe. Današnja proizvodnja u Hrvatskoj zadovoljava samo petinu vlastitih potreba. U zadnjih deset godina ostali smo na uzgojnoj površini od svega 400 ha, točnije u 2016. godini uzgojna površina iznosila je 430 ha, s prinosom bajama u ljusci od 0, 4 t/ha. Ukupan prinos bajama u ljusci u 2016. godini iznosio je 155 t. Analizirajući podatke od 1992. godine do danas površina uzgoja bajama je prepolovljena, a proizvodnja je smanjena na približno deset posto tadašnje. Teško je povjerovati da smo 1951. godine imali proizvodnju bajama u ljusci od čak 5 680 t koja se sukcesivno smanjivala na 4 602 t u periodu od 1961. do 1970., na 2 156 t od 1971. do 1979. da bi se danas spustili na nezapamćeno nisku razinu proizvodnje. Otvoreno je pitanje kako aktualizirati povećanje proizvodnje bajama u Hrvatskoj budući je jezgra bajama toliko cijenjen i tražen proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Kristina Batelja Lodeta
(autor)
Vesna Očić
(autor)
Josip Gugić
(autor)
Jelena Gadže
(autor)
Đani Benčić
(autor)
Snježana Kereša
(autor)