Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941387

Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje


Valić, Srećko
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje // Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani" / Nives Lovrić, Marica Svetlečić (ur.).
Požega: Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, 2018. str. 12-12 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 941387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje
(Antioxidant properties of pumpkins seed oil and some ways of their determination)

Autori
Valić, Srećko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani" / Nives Lovrić, Marica Svetlečić - Požega : Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, 2018, 12-12

Skup
Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 25.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bučino ulje, antioksidans, ESR, DPPH
(pumpkins seed oil, antioxidant, ESR, DPPH)

Sažetak
Bučino ulje je poznato kao namirnica koja zbog sadržaja velikog broja različitih kemijskih spojeva blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje pa se stoga često preporuča u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Između mnogih, u blagotvorna djelovanja bučinog ulja ubraja se i njegovo antioksidacijsko djelovanje. Poznato je da se u ljudskom organizmu nalaze slobodni radikali, molekule ili atomske skupine koje posjeduju nesparene elektrone te su zbog toga vrlo reaktivne i agresivne. Slobodni radikali se u organizam unose putem hrane i pića, zatim udisanjem dima (npr. pušenje – aktivno ili pasivno), a stvaraju se i kao produkti metabolizma ili izloženosti organizma visokoenergijskom zračenju (ultraljubičasto, rendgensko i γ-zračenje). Zbog svoje jako visoke reaktivnosti, radikali su u organizmu nepoželjni i vrlo opasni. Oni često predstavljaju jednu od karika u nastanku i razvoju raznih oboljenja, od starenja kože i gubitka njezine elastičnosti pa sve do malignih bolesti. Da bi se onemogućilo štetno djelovanje radikala u organizmu, nužna je prisutnost antioksidansa čija je uloga da štite stanice od oksidacijskog stresa. Antioksidansi se jednim dijelom stvaraju u ljudskom organizmu, ali je njihova količina najčešće nedovoljna u odnosu na količinu prisutnih radikala. Zbog toga je potrebno u organizam redovito hranom unositi antioksidanse. Jedan od izvora bogatih prirodnim antioksidansima je i bučino ulje i to prvenstveno zbog sadržaja tokoferola, ali i drugih komponenata, npr. polifenola. Tijekom izlaganja bit će prezentirani neki od načina određivanja antioksidacijskog djelovanja bučinog ulja i komentirana povezanost sastava bučinog ulja s njegovom antioksidacijskom aktivnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Farmacija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Srećko Valić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Valić, Srećko
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje // Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani" / Nives Lovrić, Marica Svetlečić (ur.).
Požega: Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, 2018. str. 12-12 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Valić, S. (2018) Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje. U: Nives Lovrić, M. (ur.)Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani".
@article{article, author = {Vali\'{c}, Sre\'{c}ko}, editor = {Nives Lovri\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {12-12}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, antioksidans, ESR, DPPH}, title = {Antioksidacijska svojstva bu\v{c}inog ulja i njihovo odre\djivanje}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, antioksidans, ESR, DPPH}, publisher = {Udruga proizvo\dja\v{c}a bu\v{c}inog ulja Hrvatske}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vali\'{c}, Sre\'{c}ko}, editor = {Nives Lovri\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {12-12}, keywords = {pumpkins seed oil, antioxidant, ESR, DPPH}, title = {Antioxidant properties of pumpkins seed oil and some ways of their determination}, keyword = {pumpkins seed oil, antioxidant, ESR, DPPH}, publisher = {Udruga proizvo\dja\v{c}a bu\v{c}inog ulja Hrvatske}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font