Pregled bibliografske jedinice broj: 941070
Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj
Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj // Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 154-159 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 941070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj
(Revitalization of horse breeding by finalizing products and services in Eastern Croatia)
Autori
Gregić, Maja ; Janković Katarina ; Sekulić, Mateja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Potočnik, Klemen ; Dokić, Dragan ; Gantner, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 154-159
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; proizvod ; prerada ; turistička usluga
(mare's milk ; product ; processing ; tourist service)
Sažetak
Cilj rada je prikazati asortiman proizvoda od kobiljeg mlijeka namijenjenih tržištu koji bi imali za cilj revitalizirati uzgoj konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj. Povijest ruralne Slavonije, Baranje i Srijema duboko je isprepletana konjima koja sve više i više zamire. Razlog ponajviše leži u gubitku primarne uloge konja. Konj prvenstveno hladnokrvne pasmine u 21. stoljeću je izgubio svoju uzgojnu ulogu radnog konja. Zahtijevno Europsko tržište otkrilo je blagodati kobiljeg mlijeka i čari turizma ruralnih krajeva. Istočna Hrvatska ima neiskorišten potencijal izvornih i zaštićenih pasmina konja koji bi se mogli usmjeriti u tom pravcu. Najveću pažnju treba posvetiti higijeni tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka, jer se ono ne pasterizira. Kobilje mlijeko se nakon mužnje hladi i obično zamrzne u posude od 250 ml. Smrznuto mlijeko kobile stabilno je šest mjeseci na - 20° C. Neke tvrtke zapadne Europe obrađuju mlijeko kobile ili ga kao takvo plasiraju na tržište. Proizvedeni proizvodi uključuju mlijeko u prahu, emulzije, kobilje mlijeko u prahu u tabletama ili kapsulama, fermentirane proizvode od kobiljeg mlijeka za prehranu i njegu, i dr. Široka je paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka. Neupitan je pozitivan učinak konzumacije i uporabe istoga. U Republici Hrvatskoj treba razviti finalni proizvod od kobiljeg mlijeka koji bi bio prepoznatljiv na lokalnom i širem tržištu. Ključne riječi: kobilje mlijeko, proizvod, prerada, turistička usluga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vesna Gantner
(autor)
Maja Gregić
(autor)
Tina Bobić
(autor)
Pero Mijić
(autor)
Mirjana Baban
(autor)
Mirna Gavran
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus