Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 939272

Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline


Medić, Ante
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 939272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline
(Influence of different types of cyclodextrins on antioxidative capacity and total phenol content of olive pomace dry extracts)

Autori
Medić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.05

Godina
2018

Stranica
42

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
komina masline, ukupni sadržaj fenola, antioksidativni kapacitet, ciklodekstrini
(olive pomace, total phenol content, antioxidative capacity, cyclodextrins)

Sažetak
Komina masline je kruti ili polukruti nusprodukt ekstrakcije maslinovog ulja i mogla bi se koristiti kao bogat izvor fenola masline i drugih antioksidansa, u svrhu stvaranja prehrambenih proizvoda dodane vrijednosti. Ovaj znanstveni rad istražuje utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina, korištenih u pripremi suhih ekstrakata komine masline, na stabilnost završnog proizvoda s obzirom na ukupni sadržaj fenola i antioksidativni kapacitet. Pripremljeno je osam različitih suhih ekstrakata i skladišteno u različitim uvjetima: 4 ºC, relativna vlažnost 75%, 180 dana i 60 ºC, relativna vlažnost 75%, 45 dana. Uzorkovanje je provedeno u pravilnim vremenskim intervalima. Ukupni sadržaj fenola je određen Folin- Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet je određen TEAC metodom. Rezultati su izraženi u postocima antioksidativnog kapaciteta i ukupnog sadržaja fenola u odnosu na uzorke uzete za mjerenje neposredno nakon pripreme (nulti dan). Iz dobivenih rezultata proizlazi da tijekom skladištenja dolazi do hidrolize nekih sastavnica kompleksnog matriksa, što rezultira početnim porastom udjela slobodnih fenola i drugih antioksidansa. Tijekom skladištenja udio fenola i antioksidacijski potencijal uzoraka se smanjuju. U uzorcima s ciklodekstrinima očuvanje antioksidativnog kapaciteta i sadržaja fenola tijekom skladištenja je značajno bolje u odnosu na nativni uzorak, a učinak je najbolji u uzorcima s HPB i RAMEB ciklodekstrinima. Opažanja se tumače činjenicom da fenoli masline mogu stvarati inkluzijske komplekse s ciklodekstrinima, što ih štiti od razgradnje tijekom skladištenja. Te informacije mogu biti korisne u smislu stvaranja proizvoda dodane vrijednosti. HPB i RAMEB ciklodekstrini bi mogli biti korisni za stabilizaciju i produljivanje roka trajanja potencijalnih nutraceutika na bazi komine masline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medić, Ante
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Medić, A. (2018) 'Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medi\'{c}, Ante}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {komina masline, ukupni sadr\v{z}aj fenola, antioksidativni kapacitet, ciklodekstrini}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadr\v{z}aj fenola suhih ekstrakata komine masline}, keyword = {komina masline, ukupni sadr\v{z}aj fenola, antioksidativni kapacitet, ciklodekstrini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medi\'{c}, Ante}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {olive pomace, total phenol content, antioxidative capacity, cyclodextrins}, title = {Influence of different types of cyclodextrins on antioxidative capacity and total phenol content of olive pomace dry extracts}, keyword = {olive pomace, total phenol content, antioxidative capacity, cyclodextrins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font