Pregled bibliografske jedinice broj: 939272
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 939272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina na antioksidativni kapacitet i ukupni sadržaj fenola suhih ekstrakata komine masline
(Influence of different types of cyclodextrins on antioxidative capacity and total phenol content of olive pomace dry extracts)
Autori
Medić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.05
Godina
2018
Stranica
42
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline, ukupni sadržaj fenola, antioksidativni kapacitet, ciklodekstrini
(olive pomace, total phenol content, antioxidative capacity, cyclodextrins)
Sažetak
Komina masline je kruti ili polukruti nusprodukt ekstrakcije maslinovog ulja i mogla bi se koristiti kao bogat izvor fenola masline i drugih antioksidansa, u svrhu stvaranja prehrambenih proizvoda dodane vrijednosti. Ovaj znanstveni rad istražuje utjecaj različitih vrsta ciklodekstrina, korištenih u pripremi suhih ekstrakata komine masline, na stabilnost završnog proizvoda s obzirom na ukupni sadržaj fenola i antioksidativni kapacitet. Pripremljeno je osam različitih suhih ekstrakata i skladišteno u različitim uvjetima: 4 ºC, relativna vlažnost 75%, 180 dana i 60 ºC, relativna vlažnost 75%, 45 dana. Uzorkovanje je provedeno u pravilnim vremenskim intervalima. Ukupni sadržaj fenola je određen Folin- Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet je određen TEAC metodom. Rezultati su izraženi u postocima antioksidativnog kapaciteta i ukupnog sadržaja fenola u odnosu na uzorke uzete za mjerenje neposredno nakon pripreme (nulti dan). Iz dobivenih rezultata proizlazi da tijekom skladištenja dolazi do hidrolize nekih sastavnica kompleksnog matriksa, što rezultira početnim porastom udjela slobodnih fenola i drugih antioksidansa. Tijekom skladištenja udio fenola i antioksidacijski potencijal uzoraka se smanjuju. U uzorcima s ciklodekstrinima očuvanje antioksidativnog kapaciteta i sadržaja fenola tijekom skladištenja je značajno bolje u odnosu na nativni uzorak, a učinak je najbolji u uzorcima s HPB i RAMEB ciklodekstrinima. Opažanja se tumače činjenicom da fenoli masline mogu stvarati inkluzijske komplekse s ciklodekstrinima, što ih štiti od razgradnje tijekom skladištenja. Te informacije mogu biti korisne u smislu stvaranja proizvoda dodane vrijednosti. HPB i RAMEB ciklodekstrini bi mogli biti korisni za stabilizaciju i produljivanje roka trajanja potencijalnih nutraceutika na bazi komine masline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)