Pregled bibliografske jedinice broj: 938708
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultete, 2018. str. 274-275 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 938708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama
malina iz TIB sustava
(Antioxidant response to NaOCl and pH in raspberries
transplants from TIB System)
Autori
Stanisavljević, Aleksandar ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Špoljarević, Marija ; Bošnjak, Dejan ; Vuković, Ana ; Vuković, Rosemary ; Viljanac, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultete, 2018, 274-275
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antioksidativni odgovor ; maline ; TIB sustav
(antioxidant response ; raspberries ; TIB System)
Sažetak
U standardnoj tehnologiji proizvodnje sadnog materijala in vitro kao i uporabom novih poboljšanih TIB sustava vrlo često dolazi do oksidativnog stresa i oštećenja staničnih struktura biljnog tkiva. Termalna destrukcija visoko koncentriranih otopina šećera u postupku autoklaviranja pod visokim pritiskom dovodi do ubrzane degradacije šećera (saharoze) hidrolizom pri čemu nastaje toksičan HMF (5- hydroxymethylfurfural). Također dolazi do ireverzibilnog snižavanja pH usljed sinteze organskih kiselina (mravlja, mliječna i levulinska) koji imaju vrlo izražen inhibitorni efekt na rast biljaka. Cilj istraživanja bio je utvrditi antioksidativni odgovor analizom tkiva malina pri čemu razina lipidne peroksidaze predstavlja jedan je od najčešće prihvaćenih biomarkera oksidacijskog stresa. 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu Osijek provedeno je ispitivanje mogućnosti stabilizacije tekućeg hranjivog medija bez autoklaviranja kod multiplikacije malina u sustavu submerznih bioreaktora (TIB). Modifikacija DKW tekućeg medija izvršena podešavanjem razine pH (6.2 i 7.2) uz dodavanje 0.03 % NaOCl. Kao kontrola analizirane su biljke malina multiplicirane standardnim postupkom u staklenim teglama na polučvrstom mediju (DKW, pH 6.2). Na kontrolnom tretmanu utvrđena razina lipidne peroksidaze je značajno viša u odnosu na tretmane iz TIB sustava. Međutim, nema značajne razlike u ukupnom sadržaju fenola i ukupnoj antioksidativnoj aktivnosti između kontrole i oba tretmana iz TIB sustava. Daljnja istraživanja potrebno je usmjeriti na uspostavljanje boljeg antioksidativnog statusa tretiranih biljaka i različitih antioksidacijskih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
-VIP-2016-14-55 - Suvremene tehnologije proizvodnje voćnih sadnica (Stanisavljević, Aleksandar) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Aleksandar Stanisavljević
(autor)
Ana Vuković
(autor)
Dejan Bošnjak
(autor)
Marija Špoljarević
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Rosemary Vuković
(autor)