Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 938708

Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava


Stanisavljević, Aleksandar; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Špoljarević, Marija; Bošnjak, Dejan; Vuković, Ana; Vuković, Rosemary; Viljanac, Branka
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultete, 2018. str. 274-275 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 938708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava
(Antioxidant response to NaOCl and pH in raspberries transplants from TIB System)

Autori
Stanisavljević, Aleksandar ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Špoljarević, Marija ; Bošnjak, Dejan ; Vuković, Ana ; Vuković, Rosemary ; Viljanac, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultete, 2018, 274-275

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
antioksidativni odgovor ; maline ; TIB sustav
(antioxidant response ; raspberries ; TIB System)

Sažetak
U standardnoj tehnologiji proizvodnje sadnog materijala in vitro kao i uporabom novih poboljšanih TIB sustava vrlo često dolazi do oksidativnog stresa i oštećenja staničnih struktura biljnog tkiva. Termalna destrukcija visoko koncentriranih otopina šećera u postupku autoklaviranja pod visokim pritiskom dovodi do ubrzane degradacije šećera (saharoze) hidrolizom pri čemu nastaje toksičan HMF (5- hydroxymethylfurfural). Također dolazi do ireverzibilnog snižavanja pH usljed sinteze organskih kiselina (mravlja, mliječna i levulinska) koji imaju vrlo izražen inhibitorni efekt na rast biljaka. Cilj istraživanja bio je utvrditi antioksidativni odgovor analizom tkiva malina pri čemu razina lipidne peroksidaze predstavlja jedan je od najčešće prihvaćenih biomarkera oksidacijskog stresa. 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu Osijek provedeno je ispitivanje mogućnosti stabilizacije tekućeg hranjivog medija bez autoklaviranja kod multiplikacije malina u sustavu submerznih bioreaktora (TIB). Modifikacija DKW tekućeg medija izvršena podešavanjem razine pH (6.2 i 7.2) uz dodavanje 0.03 % NaOCl. Kao kontrola analizirane su biljke malina multiplicirane standardnim postupkom u staklenim teglama na polučvrstom mediju (DKW, pH 6.2). Na kontrolnom tretmanu utvrđena razina lipidne peroksidaze je značajno viša u odnosu na tretmane iz TIB sustava. Međutim, nema značajne razlike u ukupnom sadržaju fenola i ukupnoj antioksidativnoj aktivnosti između kontrole i oba tretmana iz TIB sustava. Daljnja istraživanja potrebno je usmjeriti na uspostavljanje boljeg antioksidativnog statusa tretiranih biljaka i različitih antioksidacijskih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
-VIP-2016-14-55 - Suvremene tehnologije proizvodnje voćnih sadnica (Stanisavljević, Aleksandar) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Stanisavljević, Aleksandar; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Špoljarević, Marija; Bošnjak, Dejan; Vuković, Ana; Vuković, Rosemary; Viljanac, Branka
Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultete, 2018. str. 274-275 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Stanisavljević, A., Štolfa Čamagajevac, I., Špoljarević, M., Bošnjak, D., Vuković, A., Vuković, R. & Viljanac, B. (2018) Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Stanisavljevi\'{c}, Aleksandar and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and \v{S}poljarevi\'{c}, Marija and Bo\v{s}njak, Dejan and Vukovi\'{c}, Ana and Vukovi\'{c}, Rosemary and Viljanac, Branka}, year = {2018}, pages = {274-275}, keywords = {antioksidativni odgovor, maline, TIB sustav}, title = {Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava}, keyword = {antioksidativni odgovor, maline, TIB sustav}, publisher = {Poljoprivredni fakultete}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stanisavljevi\'{c}, Aleksandar and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and \v{S}poljarevi\'{c}, Marija and Bo\v{s}njak, Dejan and Vukovi\'{c}, Ana and Vukovi\'{c}, Rosemary and Viljanac, Branka}, year = {2018}, pages = {274-275}, keywords = {antioxidant response, raspberries, TIB System}, title = {Antioxidant response to NaOCl and pH in raspberries transplants from TIB System}, keyword = {antioxidant response, raspberries, TIB System}, publisher = {Poljoprivredni fakultete}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font