Pregled bibliografske jedinice broj: 938603
Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina
Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina. Osijek: Studio HS internet, 2018 (znanstveno-stručna)
CROSBI ID: 938603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina
(Extraction and extractor plants)
Autori
Mujić, Ibrahim ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, znanstveno-stručna, znanstvena
Izdavač
Studio HS internet
Grad
Osijek
Godina
2018
Stranica
210
ISBN
978-953-8198-05-2
Ključne riječi
ekstrakcija ; ekstraktori ; bioaktivne komponente
(extraction ; extraction plants ; bioactive components)
Sažetak
Ekstrakcija je važan separacijski proces koji se intenzivno primjenjuje u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Knjiga je podijeljena na pet poglavlja. U prvom poglavlju navedene su ukratko biljne sirovine te najznačajnije bioaktivne komponente koje se iz biljnih sirovina izdvajaju postupcima ekstrakcije. U drugom poglavlju dane su teorijske osnove postupaka ekstrakcije s naglaskom na ekstrakciju kruto-tekuće. Opisane su i konvencionalne i suvremene metode ekstrakcije s posebnim osvrtom na ekstrakciju s CO2 u superkritičnom stanju. U trećem poglavlju detaljno su opisani uređaji za pripremu i provođenje pojedinih postupaka ekstrakcije. U četvrtom poglavlju opisani su praktični primjeri izolacije pojedinih bioaktivnih komponenata iz odabranih biljnih materijala, od postupka proizvodnje eteričnih ulja i drugih proizvoda od ljekovitih i aromatičnih biljaka do postupaka dobivanja nekih prehrambenih proizvoda (npr. jestivih biljnih ulja) s posebnim osvrtom na konopljino ulje i ulje iz sjemenki grožđa. I, konačno, nezaobilazno i vrlo važno pitanje kontrole procesa proizvodnje i kvalitete proizvoda dobivenih ekstrakcijom koje, opisano je u petom poglavlju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek