Pregled bibliografske jedinice broj: 937705
Sadržaj β-karotena u svježim i prerađenim plodovima gojia (Lycium barbarum)
Sadržaj β-karotena u svježim i prerađenim plodovima gojia (Lycium barbarum) // Zbornik radova 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Zmaić, Krunoslav (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 486-489 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 937705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj β-karotena u svježim i prerađenim plodovima gojia (Lycium barbarum)
(β-carotene content in fresh and processed goji berries (Lycium barbarum))
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Jagatić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Zmaić, Krunoslav - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 486-489
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
goji, β-karoten, fenoli, flavonoidi, neflavonoidi
(goji, β-carotene, phenols, flavonoids, non-flavonoids)
Sažetak
Gojia boba (Lycium barbarum) plod je drvenasto grmolike biljke. Nutritivna vrijednost plodova je u značajnim količinama vitamina, mikro i makro elemenata. Cilj rada je utvrditi količinu β-karotena, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u svježoj sirovini, soku i kaši od plodova gojia. Probrani zdravstveno ispravni plodovi obrađeni su u centrifugalnom sokovniku uz odvajanje soka i kaše. Količina β-karotena je od 42494, 33 (sok-B) do 47140, 32 μg% (svježi plod-A), ukupnih fenola od 161, 04(sok-B) do 421, 17 mg u 100 g (kaša-C), flavonoida od 85, 96 (sok-B) do 187, 79 mg u 100 g (kaša-C) i neflavonoida od 75, 08 (sok-B) do 233, 38 mg u 100 g (kaša-C) analiziranog uzorka. Rezultati bioaktivnih tvari pokazali su značajne statističke razlike između analiziranih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)