Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936095

Što se krije iza mirisa i okusa sira?


Mikulec, Nataša
Što se krije iza mirisa i okusa sira? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2018. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 936095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Što se krije iza mirisa i okusa sira?
(What's behind the cheese flavor?)

Autori
Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Festival znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.04.2018. - 20.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Radionica

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
sir ; okus ; miris
(cheese ; flavor)

Sažetak
U svijetu je poznato više od 1000 različitih sireva i svaki od njih odlikuje se svojom senzorskom posebnošću. Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne temelje se samo na određenoj kombinaciji, već na kombinaciji različitih spojeva proizvedenih tijekom zrenja. Aroma sira formira se djelovanjem enzima u sirevima, njege sira te gubitka vode tijekom procesa zrenja. Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija senzorska osobina sira. Zbog toga je za potrošača okus sira najvažnija osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Kroz kratku radionicu biti će prikazano kako se sirevi ocjenjuju prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2004). Za ocjenjivanje sireva koristiti će se sustavno bodovanje pojedinih parametara s maksimalnim brojem bodova za: vanjski izgled (2 boda), teksturu (2 boda), prerez (2 boda), boju (2 boda), miris (2 boda) i okus (10 bodova), što ukupno iznosi 20 bodova.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nataša Mikulec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulec, Nataša
Što se krije iza mirisa i okusa sira? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2018. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Mikulec, N. (2018) Što se krije iza mirisa i okusa sira?. U: Festival znanosti.
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2018}, keywords = {sir, okus, miris}, title = {\v{S}to se krije iza mirisa i okusa sira?}, keyword = {sir, okus, miris}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2018}, keywords = {cheese, flavor}, title = {What's behind the cheese flavor?}, keyword = {cheese, flavor}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font