Pregled bibliografske jedinice broj: 936095
Što se krije iza mirisa i okusa sira?
Što se krije iza mirisa i okusa sira? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2018. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 936095 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Što se krije iza mirisa i okusa sira?
(What's behind the cheese flavor?)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.04.2018. - 20.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sir ; okus ; miris
(cheese ; flavor)
Sažetak
U svijetu je poznato više od 1000 različitih sireva i svaki od njih odlikuje se svojom senzorskom posebnošću. Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne temelje se samo na određenoj kombinaciji, već na kombinaciji različitih spojeva proizvedenih tijekom zrenja. Aroma sira formira se djelovanjem enzima u sirevima, njege sira te gubitka vode tijekom procesa zrenja. Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija senzorska osobina sira. Zbog toga je za potrošača okus sira najvažnija osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Kroz kratku radionicu biti će prikazano kako se sirevi ocjenjuju prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2004). Za ocjenjivanje sireva koristiti će se sustavno bodovanje pojedinih parametara s maksimalnim brojem bodova za: vanjski izgled (2 boda), teksturu (2 boda), prerez (2 boda), boju (2 boda), miris (2 boda) i okus (10 bodova), što ukupno iznosi 20 bodova.
Izvorni jezik
Hrvatski