Pregled bibliografske jedinice broj: 935978
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 935978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova
(The impact of food simulations and ultrasound treatment on the barrier characteristics of polyolefins)
Autori
Tinjić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.04
Godina
2018
Stranica
67
Mentor
Ščetar, Mario
Ključne riječi
polietilen ; polipropilen ; propusnost ; ultrazvuk ; simulanti hrane
(polyethylene ; polypropylene ; permeation ; ultrasound ; food simulants)
Sažetak
Među najčešće korištenim materijalima za pakiranje hrane su poliolefini (polietilen i polipropilen). Uloga ambalaže je da zaštiti proizvod od nepovoljnih vanjskih čimbenika među kojima su i plinovi kako bi trajnost i željene karakteristike proizvoda bile očuvane. U ovom radu je istraživan utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva na vodenu paru i plin kisik linearnog polietilena niske gustoće (PE-LLD) i polipropilena s prevlakom akril/poliviniliden klorida (PP/Ac/PVDC). Korišteni simulanti hrane su otopine 10%- tnog etanola i 3%-tne octene kiseline. Od polimernih materijala varenjem su načinjene vrećice i napunjene navedenim otopinama. Kako bi se simulirali uvjeti pasterizacije i utjecaja ultrazvuka, uzorci su podvrgnuti tretmanu ultrazvuka u trajanju 5, 15 i 30 min pri 60°C i amplitudi od 100%. Istraživanje je pokazalo da PE- LLD i PP/Ac/PVDC međusobno pokazuju različita barijerna svojstva za vodenu paru i plin kisik pri ispitivanim uvjetima. Koeficijent permeabilnosti kao i propusnost za PP-LLD pokazuju najveće vrijednosti pri 40°C. Koeficijenti topljivosti i permeabilnosti te propusnost za PP/Ac/PVDC povećavaju se s porastom temperature. Različite otopine simulanata hrane pri istim ispitivanim uvjetima za iste materijale daju različite rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija