Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935978

Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova


Tinjić, Mirela
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 935978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova
(The impact of food simulations and ultrasound treatment on the barrier characteristics of polyolefins)

Autori
Tinjić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.04

Godina
2018

Stranica
67

Mentor
Ščetar, Mario

Ključne riječi
polietilen ; polipropilen ; propusnost ; ultrazvuk ; simulanti hrane
(polyethylene ; polypropylene ; permeation ; ultrasound ; food simulants)

Sažetak
Među najčešće korištenim materijalima za pakiranje hrane su poliolefini (polietilen i polipropilen). Uloga ambalaže je da zaštiti proizvod od nepovoljnih vanjskih čimbenika među kojima su i plinovi kako bi trajnost i željene karakteristike proizvoda bile očuvane. U ovom radu je istraživan utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva na vodenu paru i plin kisik linearnog polietilena niske gustoće (PE-LLD) i polipropilena s prevlakom akril/poliviniliden klorida (PP/Ac/PVDC). Korišteni simulanti hrane su otopine 10%- tnog etanola i 3%-tne octene kiseline. Od polimernih materijala varenjem su načinjene vrećice i napunjene navedenim otopinama. Kako bi se simulirali uvjeti pasterizacije i utjecaja ultrazvuka, uzorci su podvrgnuti tretmanu ultrazvuka u trajanju 5, 15 i 30 min pri 60°C i amplitudi od 100%. Istraživanje je pokazalo da PE- LLD i PP/Ac/PVDC međusobno pokazuju različita barijerna svojstva za vodenu paru i plin kisik pri ispitivanim uvjetima. Koeficijent permeabilnosti kao i propusnost za PP-LLD pokazuju najveće vrijednosti pri 40°C. Koeficijenti topljivosti i permeabilnosti te propusnost za PP/Ac/PVDC povećavaju se s porastom temperature. Različite otopine simulanata hrane pri istim ispitivanim uvjetima za iste materijale daju različite rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Ščetar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tinjić, Mirela
Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tinjić, M. (2018) 'Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tinji\'{c}, Mirela}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {polietilen, polipropilen, propusnost, ultrazvuk, simulanti hrane}, title = {Utjecaj simulanata hrane i tretmana ultrazvukom na barijerna svojstva poliolefinskih filmova}, keyword = {polietilen, polipropilen, propusnost, ultrazvuk, simulanti hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tinji\'{c}, Mirela}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {polyethylene, polypropylene, permeation, ultrasound, food simulants}, title = {The impact of food simulations and ultrasound treatment on the barrier characteristics of polyolefins}, keyword = {polyethylene, polypropylene, permeation, ultrasound, food simulants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font