Pregled bibliografske jedinice broj: 934551
Kvaliteta prehrane studenata programa za izobrazbu trenera kineziološke rekreacije
Kvaliteta prehrane studenata programa za izobrazbu trenera kineziološke rekreacije // 5th International Congress of Nutritionists / Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma (ur.).
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 83-83 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 934551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta prehrane studenata programa za izobrazbu trenera kineziološke rekreacije
(The quality of nutrition for students of coach education in kinesiological recreation)
Autori
Borovac Štefanović, Leda ; Crnogorac, Iva Karla ; Čučević, Đivo ; Jagarinec, Petra ; Delaš, Ivančica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
5th International Congress of Nutritionists
/ Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 83-83
ISBN
978-953-59317-1-3
Skup
5th International Congress of Nutritionists
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.11.2017. - 19.11.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrana, kineziološka rekreacija, energetski unos, proteini
(nutrition, kinesiological recreation, energy intake, proteins)
Sažetak
Uvod: Dnevne energetske potrebe predstavljaju količinu energije koja je nužna da bi se pokrila energetska potrošnja bazalnog metabolizma, tjelesne aktivnosti kao i popravka oštećenih tkiva. Trening ili sportska natjecanja općenito povećavaju dnevne zahtjeve za energijom, ovisno o trajanju, vrsti i intenzitetu aktivnosti. Prava dijeta će optimizirati razinu energije i pomoći sportašu da se učinkovitije oporavi. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti kvalitetu prehrane među trenerima kineziološke rekreacije. Ispitanici i metode: Studija je obuhvatila 16 studenata (3 žene, 13 muškaraca) obrazovanja trenera u kineziološkoj rekreaciji. Provedena su antropometrijska mjerenja i prikupljeni podaci o načinu života. Utrošak potrošnje energije (REE) izračunat je prema Harris-Benedict formuli i uspoređen s ukupnim unosom hranjivih tvari na temelju dnevnika prehrane vođenog kroz tri dana. Rezultati: Srednja dob sudionika bila je 36, 5 godina (raspon od 27 do 48), s prosječnim indeksom tjelesne mase (BMI) od 26, 3 kg / m2 (raspon od 21, 0 do 29, 9). Pedeset posto sudionika navodi najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, dok ostali redovito vježbaju 1-2 sata dnevno. Prosječni dnevni energetski unos ispitanika dovoljan je da pokrije REE i sjedilačku aktivnost. Međutim, intenzivnije tjelesne aktivnosti nisu uvijek pokrivene odgovarajućim prehrambenim unosom. U nekoliko je slučajeva utvrđen vrlo nizak unos proteina. Također, potrošnja voća i zelenog povrća bila je prilično niska. Zaključak: Studenti programa za trenere u kineziološkoj rekreaciji svjesni su važnosti odgovarajuće prehrane i redovite tjelesne aktivnosti u očuvanje zdravlja. Međutim, potrebno je dodatno obrazovanje kako bi se poboljšale njihove vještine u pravilnom planiranju prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija