Pregled bibliografske jedinice broj: 932810
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva (UBC) s područja istočne Hrvatske
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva (UBC) s područja istočne Hrvatske // Medica Jadertina, 48 (2018), 1-2; 33-38 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 932810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike oboljelih od upalnih bolesti crijeva (UBC) s područja istočne Hrvatske
(Dietary habits of patients with inflammatory bowel diseases (IBD) from Eastern Croatia)
Autori
Holik, Dubravka ; Včev, Aleksandar ; Miškulin, Ivan ; Dželalija, Boris ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 48
(2018), 1-2;
33-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
palne bolesti crijeva ; Crohnova bolest ; ulcerozni kolitis ; prehrana ; dijetoterapija
(inflammatory bowel disease ; Chron's disease ; ulcerative colitis ; diet ; dietotherapy)
Sažetak
Uvod: Prehrana ima važnu ulogu u životu i liječenju bolesnika s upalnim bolestima crijeva (UBC). Cilj istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike oboljelih od UBC-a s područja istočne Hrvatske, te njihovo poimanje istih u kontekstu smanjenja simptoma bolesti. Ispitanici i metode: U presječno istraživanje, provedeno na području istočne Hrvatske u razdoblju od siječnja do lipnja 2016. godine, bilo je uključeno 296 bolesnika oboljelih od UBC-a prosječne dobi 50, 1 ± 15, 0 godina ; 53, 7% muškaraca i 46, 3% žena ; 29, 4% oboljelih od Crohnove bolesti, te 70, 6% oboljelih od ulceroznog kolitisa. Anonimni anketni upitnik korištenje za utvrđivanje sociodemografskih osobina oboljelih, te njihovih prehrambenih navika. Rezultati: Istraživanje je pokazalo kako 78, 7% oboljelih dnevno konzumira 2-3 obroka, te kako 87, 5% oboljelih nije promijenilo broj dnevnih obroka nakon obolijevanja od UBC. Prije postavljanja dijagnoze UBC- a 5, 1% oboljelih, kao najzastupljeniju namirnicu u prehrani izdvojilo je meso, a nakon postavljene dijagnoze 0, 7% oboljelih. Među oboljelima je bilo 34, 5% onih koji kao pomoćno sredstvo u kontroli simptoma svoje bolesti, uz standardnu terapiju koriste i neki oblik posebnog prehrambenog režima. Zaključak: Dijetoterapija je značajno pomoćno sredstvo u kontroli simptoma UBC-a, pri čemu temelj dijete predstavlja osobno iskustvo oboljeloga, te uklanjanje nepoželjnih namirnica iz prehrane, sukladno istom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Maja Miškulin
(autor)
Dubravka Holik
(autor)
Boris Dželalija
(autor)
Aleksandar Včev
(autor)
Nika Pavlović
(autor)
Ivan Miškulin
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus