Pregled bibliografske jedinice broj: 932091
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 152-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 932091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta
(The amount of water added in poultry meat from the Croatian market)
Autori
Kudumija, Nina ; Cerjanec, Dražen ; Mandić Graonić, Lidija ; Medić, Helga ; Dergestin Bačun, Lidija ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20
(2018), 2;
152-156
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
apsorbirana voda ; dodana voda ; patvorenje ; perad ; pileće i pureće meso
(absorbed water ; added water ; adulteration ; poultry ; chicken and turkey meat)
Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja količine apsorbirane odnosno dodane vode u meso peradi s hrvatskog tržišta. Uzorci svježeg pilećeg i purećeg mesa (n = 36) uzorkovani su tijekom 2016. i 2017. godine s različitih poljoprivrednih gospodarstava, obrta, industrija i trgovačkih lanaca na području Republike Hrvatske. U svakom uzorku računskim putem određen je omjer ukupne vode (WA) i ukupnih bjelančevina (RPA). Određivanje navedenih parametara i interpretacija rezultata provedeni su u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 543/2008 od 16. lipnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za meso peradi. Za određivanje navedenih parametara primijenjene su akreditirane standardne metode za određivanje ukupne vode i ukupnih bjelančevina. Od ukupno 36 analiziranih uzoraka, sedam uzoraka koji čine 19, 4 % od analiziranog broja uzoraka, nije udovoljavao obzirom na najveći dopušteni omjer ukupne vode i bjelančevina (W/RP) propisan Uredbom 543/2008 po vrstama komadnog mesa peradi. Dobiveni rezultati upućuju na mogući dodatak vode u procesu proizvodnje svježeg mesa peradi te nužnost sustavne kontrole s ciljem osiguranja kvalitete i pružanja potrošačima nedvosmislene i objektivne informacije o proizvodima koji se nude na prodaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb