Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 932091

Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta


Kudumija, Nina; Cerjanec, Dražen; Mandić Graonić, Lidija; Medić, Helga; Dergestin Bačun, Lidija; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 152-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 932091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta
(The amount of water added in poultry meat from the Croatian market)

Autori
Kudumija, Nina ; Cerjanec, Dražen ; Mandić Graonić, Lidija ; Medić, Helga ; Dergestin Bačun, Lidija ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20 (2018), 2; 152-156

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
apsorbirana voda ; dodana voda ; patvorenje ; perad ; pileće i pureće meso
(absorbed water ; added water ; adulteration ; poultry ; chicken and turkey meat)

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja količine apsorbirane odnosno dodane vode u meso peradi s hrvatskog tržišta. Uzorci svježeg pilećeg i purećeg mesa (n = 36) uzorkovani su tijekom 2016. i 2017. godine s različitih poljoprivrednih gospodarstava, obrta, industrija i trgovačkih lanaca na području Republike Hrvatske. U svakom uzorku računskim putem određen je omjer ukupne vode (WA) i ukupnih bjelančevina (RPA). Određivanje navedenih parametara i interpretacija rezultata provedeni su u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 543/2008 od 16. lipnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za meso peradi. Za određivanje navedenih parametara primijenjene su akreditirane standardne metode za određivanje ukupne vode i ukupnih bjelančevina. Od ukupno 36 analiziranih uzoraka, sedam uzoraka koji čine 19, 4 % od analiziranog broja uzoraka, nije udovoljavao obzirom na najveći dopušteni omjer ukupne vode i bjelančevina (W/RP) propisan Uredbom 543/2008 po vrstama komadnog mesa peradi. Dobiveni rezultati upućuju na mogući dodatak vode u procesu proizvodnje svježeg mesa peradi te nužnost sustavne kontrole s ciljem osiguranja kvalitete i pružanja potrošačima nedvosmislene i objektivne informacije o proizvodima koji se nude na prodaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Helga Medić (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kudumija, Nina; Cerjanec, Dražen; Mandić Graonić, Lidija; Medić, Helga; Dergestin Bačun, Lidija; Lešić, Tina; Pleadin, Jelka
Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 152-156 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kudumija, N., Cerjanec, D., Mandić Graonić, L., Medić, H., Dergestin Bačun, L., Lešić, T. & Pleadin, J. (2018) Količina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tržišta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2), 152-156.
@article{article, author = {Kudumija, Nina and Cerjanec, Dra\v{z}en and Mandi\'{c} Graoni\'{c}, Lidija and Medi\'{c}, Helga and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {152-156}, keywords = {apsorbirana voda, dodana voda, patvorenje, perad, pile\'{c}e i pure\'{c}e meso}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Koli\v{c}ina dodane vode u mesu peradi s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {apsorbirana voda, dodana voda, patvorenje, perad, pile\'{c}e i pure\'{c}e meso} }
@article{article, author = {Kudumija, Nina and Cerjanec, Dra\v{z}en and Mandi\'{c} Graoni\'{c}, Lidija and Medi\'{c}, Helga and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Pleadin, Jelka}, year = {2018}, pages = {152-156}, keywords = {absorbed water, added water, adulteration, poultry, chicken and turkey meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {The amount of water added in poultry meat from the Croatian market}, keyword = {absorbed water, added water, adulteration, poultry, chicken and turkey meat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font