Pregled bibliografske jedinice broj: 931353
Promjene na lignji (Logilo vulgaris) tijekom pohrane na ledu
Promjene na lignji (Logilo vulgaris) tijekom pohrane na ledu, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 931353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene na lignji (Logilo vulgaris) tijekom pohrane na ledu
(Changes of squid (Loligo vulgaris) during storage on ice)
Autori
Rogulj, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
lignja, pohrana na ledu, promjene na svježini
(squid, storage on ice, changes in freshness)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati promjene koje se događaju na mišićnom tkivu lignji skladištenih u hladnjaku na temperaturi +4 °C. Analiza se provodila kroz 15 dana na 15 uzoraka lignji. Za ispitivanje su se koristile fizikalno-kemijske metode, a određivali su se: boja, parametri teksture, topljivost proteina i organoleptičke karakteristike. Bilo je potrebno odrediti jesu li ove metode pouzdane ili ne za određivanje kvalitete lignji kod pohrane na ledu. Rezultati istraživanja pokazuju da su navedene metode pouzdane, osim parametara teksture i stupnja žute boje mesa (b*), te da se tijekom skladištenja javljaju promjene na svježini i kvaliteti mesa lignje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb