Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928969

EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA


Vitasović, Lara
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 928969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA
(EXTRACTION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM GARLIC POWDER)

Autori
Vitasović, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2018

Stranica
37

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta
(Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.)se najčešće upotrebljava u kulinarstvu kao začin. Sadrži brojne nutritivno važne spojeve i bioaktivne tvari uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Cijenjen je zbog snažnog antioksidativnog, antibakterijskog i protuupalnog učinka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu između ekstrakata u kojima je prah češnjaka ekstrahiran konvencionalno i ultrazvukom visokog intenziteta.Za potrebe ekstrakcije iz praha češnjaka korištena su različita otapala: destilirana voda te50% i 70% etanol (v/v) kroz različita vremena ekstrakcije (5, 15 i 25 minuta). Analizirani su slijedeći parametri: gustoća otopine (g/cm3), elektrovodljivost (µS/cm), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g) i sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g). Način ekstrakcije značajno je utjecao na analizirane parametre. Kod ekstrakcije vitamina C najbolji učinak imao je 50%-tni etanol klasičnom ekstrakcijom 25 min, dok je kod fenola najbolji učinak imao 50%-tni etanol ultrazvučno ekstrahiran 15 min.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vitasović, Lara
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vitasović, L. (2018) 'EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitasovi\'{c}, Lara}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA \v{C}E\v{S}NJAKA}, keyword = {Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vitasovi\'{c}, Lara}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound}, title = {EXTRACTION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM GARLIC POWDER}, keyword = {Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font