Pregled bibliografske jedinice broj: 928969
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 928969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSTRAKCIJA BIOAKTIVNIH SPOJEVA IZ PRAHA ČEŠNJAKA
(EXTRACTION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM GARLIC POWDER)
Autori
Vitasović, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta
(Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.)se najčešće upotrebljava u kulinarstvu kao začin. Sadrži brojne nutritivno važne spojeve i bioaktivne tvari uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Cijenjen je zbog snažnog antioksidativnog, antibakterijskog i protuupalnog učinka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu između ekstrakata u kojima je prah češnjaka ekstrahiran konvencionalno i ultrazvukom visokog intenziteta.Za potrebe ekstrakcije iz praha češnjaka korištena su različita otapala: destilirana voda te50% i 70% etanol (v/v) kroz različita vremena ekstrakcije (5, 15 i 25 minuta). Analizirani su slijedeći parametri: gustoća otopine (g/cm3), elektrovodljivost (µS/cm), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g) i sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g). Način ekstrakcije značajno je utjecao na analizirane parametre. Kod ekstrakcije vitamina C najbolji učinak imao je 50%-tni etanol klasičnom ekstrakcijom 25 min, dok je kod fenola najbolji učinak imao 50%-tni etanol ultrazvučno ekstrahiran 15 min.
Izvorni jezik
Hrvatski