Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928433

Proizvodnja praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve


Levaj, Branka; Vukomanović, Anja; Lazinica, Gianna; Repajić, Maja; Elez-Garofulić, Ivona; Vojnović, Andrea; Bađek, Tatjana; Pelikan, Mirela; Kesner-Koren, Inga
Proizvodnja praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve // Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2016. str. 43-43 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 928433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve
(Production of fruit milk powdered dessert based on yogurt and dried fig)

Autori
Levaj, Branka ; Vukomanović, Anja ; Lazinica, Gianna ; Repajić, Maja ; Elez-Garofulić, Ivona ; Vojnović, Andrea ; Bađek, Tatjana ; Pelikan, Mirela ; Kesner-Koren, Inga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - , 2016, 43-43

Skup
42. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2016. - 12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
voćno-mliječni desert, jogurt, suha smokva, liofilizacija, prah, inulin
(fruit milk dessert, yogurt, dried figs, freeze-drying, powder, inulin)

Sažetak
S ciljem proizvodnje praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve optimiran je sastav deserta varirajući udjele mliječne masti jogurta, suhe smokve i inulina. Pripremljeni deserti osušeni su liofilizacijom. Deserti su priređeni s jogurtima 0.9 i 2.8 % mliječne masti, udio suhe smokve u desertu je iznosio 20, 25 i 33 %, a inulina 0, 3 i 10 %. Inulin je dodan zbog prebiotičkih svojstava i kao pomoćna tvar za sušenje. Provedene su analize suhe smokve, jogurta, praha deserta i rehidratiranog praha deserta. U svježem desertu i rehidratiranom prahu određena su senzorska svojstva, viskoznost i boja, a prahu su još određena osnovna fizikalna svojstva. Određen je broj živih Lactobacilla u svježim i liofiliziranim jogurtima i utvrđeno je da liofilizacija utječe na smanjenje broja Lactobacilla za jednu logaritamsku jedinicu. Dobiveni rezultati ukazuju da udio suhe smokve utječe na boju, viskoznost i okus deserta. Veći postotak inulina daje jače izražen slatkasti okus deserta. Udio mliječne masti u jogurtu utječe na teksturu i punoću okusa deserta. Liofilizacijom deserta dobiven je sipki prah koji, neovisno o dodatku inulina, zadržava dobru boju, nije higroskopan i nije ljepljiv. Prah deserta pri rehidratiranju ima dobru moć upijanja, zadržava boju i postiže se dobra konzistencija, a senzorska svojstva rehidratiranog deserta ne razlikuju se od onog prije sušenja. Najbolje ocijenjen je bio desert s jogurtom s 2, 8 % mliječne masti, te 25 % smokve i 3 % inulina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Inga Kesner-Koren (autor)

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Ivona Elez (autor)

Avatar Url Anja Vukomanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Vukomanović, Anja; Lazinica, Gianna; Repajić, Maja; Elez-Garofulić, Ivona; Vojnović, Andrea; Bađek, Tatjana; Pelikan, Mirela; Kesner-Koren, Inga
Proizvodnja praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve // Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2016. str. 43-43 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Levaj, B., Vukomanović, A., Lazinica, G., Repajić, M., Elez-Garofulić, I., Vojnović, A., Bađek, T., Pelikan, M. & Kesner-Koren, I. (2016) Proizvodnja praha voćno-mliječnog deserta na bazi jogurta i suhe smokve. U: Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Vukomanovi\'{c}, Anja and Lazinica, Gianna and Repaji\'{c}, Maja and Elez-Garofuli\'{c}, Ivona and Vojnovi\'{c}, Andrea and Ba\djek, Tatjana and Pelikan, Mirela and Kesner-Koren, Inga}, year = {2016}, pages = {43-43}, keywords = {vo\'{c}no-mlije\v{c}ni desert, jogurt, suha smokva, liofilizacija, prah, inulin}, title = {Proizvodnja praha vo\'{c}no-mlije\v{c}nog deserta na bazi jogurta i suhe smokve}, keyword = {vo\'{c}no-mlije\v{c}ni desert, jogurt, suha smokva, liofilizacija, prah, inulin}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Vukomanovi\'{c}, Anja and Lazinica, Gianna and Repaji\'{c}, Maja and Elez-Garofuli\'{c}, Ivona and Vojnovi\'{c}, Andrea and Ba\djek, Tatjana and Pelikan, Mirela and Kesner-Koren, Inga}, year = {2016}, pages = {43-43}, keywords = {fruit milk dessert, yogurt, dried figs, freeze-drying, powder, inulin}, title = {Production of fruit milk powdered dessert based on yogurt and dried fig}, keyword = {fruit milk dessert, yogurt, dried figs, freeze-drying, powder, inulin}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font