Pregled bibliografske jedinice broj: 928362
Vitamin C u plodovima i sokovima jabuke
Vitamin C u plodovima i sokovima jabuke // Zbornik sažetaka 10. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 2015. str. 88-88 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 928362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitamin C u plodovima i sokovima jabuke
(Vitamin C in apple fruits and juices)
Autori
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja ; Lončarić, Sanja ; Bačić, Valentina ; Čunčić, Kristina ; Veršec, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 10. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara
/ - , 2015, 88-88
Skup
10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 26.02.2015. - 28.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jabuka, vitamin C, jabuke, nektar
(apple, vitamin C, apples, nectar)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti vitamin C u 7 sorti jabuka (Jonagold, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Fuji, Gala i Cripps Pink) i 7 komercijalnih sokova jabuka različitih proizvođača (Fructal, Fructal-bio jabolko, Fructal Superior, Cappy, Rauch, Juicy, Velis jabuka, Eko zona) izuzetih s tržišta u veljači 2014. godine. U plodovima je određena raspodjela vitamina C i to u kori, usplođu i srži bez sjemenki. Vitamin C određen je tekućinskom kromatografijom (eng. high preformance liquid cromatography – HPLC). Također je određena i topljiva suha tvar refrakrometrom te pH vrijednost pH-metrom. Najviše vitamina C određeno je u kori i to ovisno o sorti od 0.75 u Zlatnom Delišesu do 8.13 mg/100 g u Granny Smith. U srži i usplođu određene su podjednake vrijednosti i u prosijeku puno manje nego u kori, a među njima najmanja vrijednost određena je u srži jabuke Gala (0, 04 mg/100g), te najveća u usplođu Granny Smith(0, 16 mg/100g). Najniže pH vrijednosti određene su u usplođu i to od 3, 31 u Cripps Pink do 3, 97 u Fuji, a najviše u kori i to od 4, 22 u Zlatnom Delišesu do 5, 73 u Cripps Pink. Udio topljive suhe tvari u prosijeku je bio sličan u sva tri ispitivana dijela, bez jasne pravilnosti za sve sorte u kojem dijelu je bio veći, a uzevši u obzir sve izmjerene vrijednosti najmanja (10, 7 % u Iderad) i najveća (16, 9 % u Fuji) vrijednost izmjerena je u kori. Udio suhe tvari sokova kretao se od 11, 10 u soku Cappy do 12, 30 % u soku Eko zona, a pH od 3, 22 u soku Fructal do 3, 62 u soku Fructal Superior. U sokove je dozvoljen dodatak vitamina C i u sokove jabuka se uobičajeno dodaje posebice radi poboljšanja boje. Rezultati provedenih analiza pokazali su da je udio vitamina C u sokovima značajno varirao u ovisnosti o proizvođaču te je najmanja koncentracija određena u soku Cappy (0, 04 mg/100 g), a najviša u soku Fructal superior (42, 38 mg/100 g). Sokovi su također i senzorski ocijenjeni hedonističkom skalom od 1 – 7 i tri nabolje ocjenjena soka su bili prvo sok Juicy, zatim sok Eko zona te sok Rauch.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Danijela Bursać Kovačević
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)