Pregled bibliografske jedinice broj: 928356
Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća
Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća // Zbornik sažetaka 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
Zagreb, Hrvatska, 2013. str. 88-88 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 928356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća
(The possibilities of minimally processing of fresh fruit)
Autori
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
/ - , 2013, 88-88
Skup
8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.03.2013. - 02.03.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
minimalno procesirano voće i povrće, higijena, trajnost
(minimally processed fruits and vegetables, hygiene, shelf life)
Sažetak
Zbog suvremenih uvjeta i tempa života, voće se često nedovoljno konzumira, jer se većina vremena provodi izvan domova, a mnoge vrste voća pa ni povrća nisu jednostavne, praktične i dostupne za konzumaciju na bilo kojem mjestu. Važnost konzumacije voća i povrća naglašava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još od 2003. godine s ciljem poboljšanja zdravstvenog statusa građana i smanjenja troškova lječenja različitih bolesti koje se razvijaju kao posljedica nepravilne prehrane. Prema preporuci WHO potrebno je na dnevnoj bazi kroz nekoliko obroka konzumirati minimalno 400 g voća i povrća. Navedene preporuke u RH većinom se ne poštuju. U razvijenim zemljama, gdje raste svijest potrošača o važnosti pravilne prehrane, razvijeni su proizvodi tzv. minimalno procesirano voće i povrće (MPViP) koje olakšava konzumaciju voća i povrća te je potražnja takvih proizvoda u stalnom porastu. MPViP je voće ili povrće spremno za jelo „na licu mjesta“ (eng. ready to eat ili like fresh, kao svježe ili fresh cut, svježe rezano), ono je oprano, očišćeno, narezano, i po potrebi zapakirano u odgovarajuću atmosferu i prikladnu amabalažu koja čuva proizvod i omogućava jednostavnu konzumaciju direkno iz tog pakovanja, a pri tome su sačuvane sve osobine i kvaliteta svježeg voća ili povrća. Međutim, ono je vrlo osjetljivo i pokvarljivo tako da rok upotrebe uglavnom ne prelazi 7 dana. Takvi se proizvodi proizvode u specijaliziranim pogonima koji moraju osigurati maksimalnu higijenu i koliko je moguće spriječiti rast i razvoj mikroorganizama. Hladan lanac od proizvodnje, transporta, distribucije do uvjeta u kojima se čuva u trgovinama od iznimnog je značaja za trajnost ovakvih proizvoda. Nažalost na tržištu RH ti proizvodi su još uvijek nedovoljno poznati i prisutni, pretežito zato što još uvijek prevladavaju neadekvatni uvjeti za distribuciju tako osjetljivih proizvoda dok je u Europi i SAD-u status MPViP bitno drugačiji. Veća zastupljenost MPViP na tržištu stvorila bi uvjete za češću konzumaciju svježeg voća i povrća na mjestima i u trenucima kad se ono uobičajeno ne konzumira. Povećana potrošnja voća i povrća, uz to što bi bila poticaj razvoju domaće proizvodnje, značila bi primjenjivanje načela pravilne prehrane što bi se zasigurno odrazilo na poboljšanje zdravstvenog statusa građana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Danijela Bursać Kovačević
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Ivona Elez
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)