Pregled bibliografske jedinice broj: 92814
Kinetika ihibicije alpha-glukozidaze u citosolu epididimisa štakora
Kinetika ihibicije alpha-glukozidaze u citosolu epididimisa štakora, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 92814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika ihibicije alpha-glukozidaze u citosolu epididimisa štakora
(Kinetics of epididymal alpha-glucosidase inhibition in rat)
Autori
Udiković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.10
Godina
2001
Stranica
40
Mentor
Kniewald, Jasna
Ključne riječi
alpha-glukozidaza; epididimis; inhibitor; spermatogeneza; štakor
(alpha-glucodisase; epididymis; inhibitor; spermatogenesis; rat)
Sažetak
Alpha-glukozidaza je biološki marker za praćenje potencijalne neplodnosti u muškaraca, te je na model sustavu u citosolu epididimisa štakora određen tip inhibicije enzima nakon in vitro dodatka Tris (tris-[hidroksimetil]-aminometan, pH 6,8), D-glukoze i maltoze. Određeni su kinetički parametri K_M, V_max i K_i za alpha-glukozidazu i njezinu inhibiciju s Trisom, D-glukozom i maltozom te aktivnost enzima u epididimisu štakora različitih starosnih dobi (20, 30, 60 i 90 dana). Vrijednosti kinetičkih parametara za alpha-glukozidazu u citosolu epididimisa štakora iznosile su: K_M = 3,26ą0,437 x 10^-3 M i V_max = 0,016ą0,0015 x 10^-6 mol/min mg. Kinetički parametri za aktivnost alpha-glukozidaze nakon in vitro dodatka inhibitora Trisa su V_max = 0,013 x 10^-6 mol/min mg i K_M = 3,97 x 10^-3 M, a uz inhibitore D-glukozu i maltozu, V_max = 0,016 x 10^-6 mol/min mg i K_M = 8,62 x 10^-3 M odnosno V_max = 0,016 x 10^-6 mol/min mg i K_M = 14,40 x 10^-3 M. Inhibicija Trisom smanjuje V_max , ali ne mijenja K_M vrijednost alpha-glukozidaze što znači da Tris djeluje kao nekonkurentni inhibitor. Nasuprot tome, D-glukoza i maltoza ne mijenjaju V_max , ali povećavaju K_M vrijednost što znači da djeluju kao inhibitori za alpha-glukozidazu. Konstanta inhibicije (K_i) za alpha-glukozidazu inhibiranu Trisom, D-glukozom i maltozom iznosila je za Tris K_i = 2,7 x 10^-3 M, za D-glukozu K_i = 8,9 x 10^-3 M, a za maltozu K_i = 1,5 x 10^-3 M. Statistički značajno povećanje (p<0,001) aktivnosti alpha-glukozidaze (izraženo u U/mg proteina i U/epididimis) zabilježeno je u oba epididimisa (lijevi i desni) štakora starosti 60 i 90 dana u odnosu na aktivnost enzima u štakora starosti 30 dana. Aktivnost enzima u štakora 20 dana starosti niža je u odnosu na aktivnost enzima u 30 dana starih štakora. Dobiveni rezultati pokazuju da se aktivnost alpha-glukozidaze u citosolu epididimisa štakora smanjuje nakon in vitro dodatka Trisa, D-glukoze i maltoze. Aktivnost enzima raste sa starosnom dobi životinja i najveća je kod štakora starosti 90 dana (spolno zreli štakori).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb