Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 927707

Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije


Rončević, Ana; Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan; Prđun, Saša
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2018. str. 405-409 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 927707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije
(Physico-chemical properties of honey from Dalmatia region)

Autori
Rončević, Ana ; Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan ; Prđun, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - , 2018, 405-409

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
med, Dalmacija, udio vode, električna provodnost, pH vrijednost
(honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value)

Sažetak
Cilj je ovog rada bio utvrditi fizikalno- kemijska svojstva meda s područja Dalmacije, a u tu je svrhu u razdoblju 2014.-2015. godine prikupljeno i analizirano ukupno 171 uzoraka meda. Prosječni se udio vode kretao od 15, 5 % (med od ružmarina) do 18, 4 % (med od vrijesa). U 2014. godini, prosječno najniža vrijednost električne provodnosti utvrđena je u uzorcima vriskova meda (0, 38 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 27 mS/cm), dok je u 2015. najniža srednja vrijednost ustanovljena u uzorcima meda od ružmarina (0, 15 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 01 mS/cm). Prosječna se pH vrijednost u 2014. godini kretala od 3, 85 u uzorcima livadnog meda do 5, 45 u uzorcima meda od drače, dok je u 2015. najniža srednja vrijednost utvrđena u uzorcima meda od ružmarina (3, 88), a najviša u uzorcima meda od drače (5, 32).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (autor)

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Ana Rončević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rončević, Ana; Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan; Prđun, Saša
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2018. str. 405-409 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Rončević, A., Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan & Prđun, S. (2018) Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Ron\v{c}evi\'{c}, Ana and Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2018}, pages = {405-409}, keywords = {med, Dalmacija, udio vode, elektri\v{c}na provodnost, pH vrijednost}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva meda s podru\v{c}ja Dalmacije}, keyword = {med, Dalmacija, udio vode, elektri\v{c}na provodnost, pH vrijednost}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ron\v{c}evi\'{c}, Ana and Pr\djun, Sa\v{s}a}, year = {2018}, pages = {405-409}, keywords = {honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value}, title = {Physico-chemical properties of honey from Dalmatia region}, keyword = {honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font