Pregled bibliografske jedinice broj: 927707
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2018. str. 405-409 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 927707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva meda s područja Dalmacije
(Physico-chemical properties of honey from Dalmatia region)
Autori
Rončević, Ana ; Svečnjak, Lidija, Bubalo, Dragan ; Prđun, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - , 2018, 405-409
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
med, Dalmacija, udio vode, električna provodnost, pH vrijednost
(honey, Dalmatia, water content, electrical conductivity, pH value)
Sažetak
Cilj je ovog rada bio utvrditi fizikalno- kemijska svojstva meda s područja Dalmacije, a u tu je svrhu u razdoblju 2014.-2015. godine prikupljeno i analizirano ukupno 171 uzoraka meda. Prosječni se udio vode kretao od 15, 5 % (med od ružmarina) do 18, 4 % (med od vrijesa). U 2014. godini, prosječno najniža vrijednost električne provodnosti utvrđena je u uzorcima vriskova meda (0, 38 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 27 mS/cm), dok je u 2015. najniža srednja vrijednost ustanovljena u uzorcima meda od ružmarina (0, 15 mS/cm), a najviša u uzorcima medljikovca (1, 01 mS/cm). Prosječna se pH vrijednost u 2014. godini kretala od 3, 85 u uzorcima livadnog meda do 5, 45 u uzorcima meda od drače, dok je u 2015. najniža srednja vrijednost utvrđena u uzorcima meda od ružmarina (3, 88), a najviša u uzorcima meda od drače (5, 32).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb