Pregled bibliografske jedinice broj: 927316
Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji
Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 927316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji
(Multi-criteria comparison of the Croatian and Slovenian food industry)
Autori
Marušić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
prehrambena industrija ; višekriterijska usporedba ; anketa ; kriterij
(food industry, multicriteria analysis, survey, critaria)
Sažetak
Kroz ovaj diplomski rad višekriterijski su uspoređene prehrambene industrije Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Višekriterijska analiza izrađena je pomoću Analitičkog hijerarhijskog procesa (AHP), temeljem triju kriterija: financijski pokazatelji predstavnika sektora hrane i pića, tržišna percepcija ispitanika i makroekonomski sektorski pokazatelji. Uz AHP metodu korištena je i anketa kojom su prikupljeni primarni podaci potrebni za izgradnju AHP modela. Uspoređivanjem prehrambene industrije u dvije zemlje temeljem navedenih kriterija i podkriterija dobiven je odgovor o ukupnoj ocjeni ovog gospodarskog sektora u Hrvatskoj i Sloveniji. Prema kriteriju makroekonomskih sektorskih pokazatelja slovenska prehrambena industrija ima malu prednost pred hrvatskom prehrambenom industrijom, dok su temeljem druga dva kriterija ocjene hrvatskog sektora bolje što je dovelo i do ukupne bolje ocjene hrvatske prehrambene industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski