Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926888

Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka


Bunoza, Dragica
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka
(Optimization of hawthorn (Crataegi folium cum flore) phenolic compounds extraction by application of ultrasound)

Autori
Bunoza, Dragica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
glog, fenolni spojevi, ekstrakcija, ultrazvuk
(hawthorn, phenolic compounds, extraction, ultrasound)

Sažetak
Svrha ovog istraţivanja bila je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz biljne mješavine cvijeta i lista gloga (Crataegi folium cum flore). Ekstrakcija fenolnih spojeva provedena je primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom pri amplitudi 50 %, 75 % i 100 % uz upotrebu vodenih otopina etanola i metanola različitih udjela (50 % i 70 %, v/v) pri različitom vremenu trajanja ekstrakcije 3, 6 i 9 minuta. U ekstraktima gloga provedeno je spektrofotometrijsko odreĎivanje ukupnih hidroksicimetnih kiselina, ukupnih flavonola i ukupnih flavonoida. Najveći ekstrakcijski prinos za istraţivane skupine fenolnih spojeva bio je kako slijedi: za flavonoide-11, 00 mgQE g-1 uz 70%-tni etanol, pri amplitudi 100 % i trajanju ekstrakcije 6 minuta, za hidroksicimetne kiseline- 22, 017 mgCAE g-1 uz 70 %-tni etanol, pri amplitudi 50 % i trajanju ekstrakcije 3 minute, za flavonole-23, 12 mgQE g-1 uz 70 %-tni etanol, pri amplitudi 75 % i trajanju ekstrakcije 3 minute.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bunoza, Dragica
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bunoza, D. (2016) 'Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunoza, Dragica}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {glog, fenolni spojevi, ekstrakcija, ultrazvuk}, title = {Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka}, keyword = {glog, fenolni spojevi, ekstrakcija, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bunoza, Dragica}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {hawthorn, phenolic compounds, extraction, ultrasound}, title = {Optimization of hawthorn (Crataegi folium cum flore) phenolic compounds extraction by application of ultrasound}, keyword = {hawthorn, phenolic compounds, extraction, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font