Pregled bibliografske jedinice broj: 926888
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka
(Optimization of hawthorn (Crataegi folium cum flore) phenolic compounds extraction by application of ultrasound)
Autori
Bunoza, Dragica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2016
Stranica
49
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
glog, fenolni spojevi, ekstrakcija, ultrazvuk
(hawthorn, phenolic compounds, extraction, ultrasound)
Sažetak
Svrha ovog istraţivanja bila je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz biljne mješavine cvijeta i lista gloga (Crataegi folium cum flore). Ekstrakcija fenolnih spojeva provedena je primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom pri amplitudi 50 %, 75 % i 100 % uz upotrebu vodenih otopina etanola i metanola različitih udjela (50 % i 70 %, v/v) pri različitom vremenu trajanja ekstrakcije 3, 6 i 9 minuta. U ekstraktima gloga provedeno je spektrofotometrijsko odreĎivanje ukupnih hidroksicimetnih kiselina, ukupnih flavonola i ukupnih flavonoida. Najveći ekstrakcijski prinos za istraţivane skupine fenolnih spojeva bio je kako slijedi: za flavonoide-11, 00 mgQE g-1 uz 70%-tni etanol, pri amplitudi 100 % i trajanju ekstrakcije 6 minuta, za hidroksicimetne kiseline- 22, 017 mgCAE g-1 uz 70 %-tni etanol, pri amplitudi 50 % i trajanju ekstrakcije 3 minute, za flavonole-23, 12 mgQE g-1 uz 70 %-tni etanol, pri amplitudi 75 % i trajanju ekstrakcije 3 minute.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.