Pregled bibliografske jedinice broj: 926885
Antioksidacijski potencijal ukupnih fenola izoliranih iz gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka
Antioksidacijski potencijal ukupnih fenola izoliranih iz gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal ukupnih fenola izoliranih iz gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ultrazvuka
(Antioxidant potential of hawthorn (Crataegi folium cum flore) total phenol extract obtained by ultrasound assisted extraction)
Autori
Ćužić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2016
Stranica
55
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
cvijet i list gloga, ukupni fenoli, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, antioksidacijski kapacitet
(hawthorn leaf and flower, total phenols, ultrasound assisted extraction, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj rada bio je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije fenolnih spojeva iz cvijeta i lista gloga (Crataegi folium cum flore) primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Varirani su sljedeći uvjeti: vrijeme ekstrakcije (3, 6 i 9 minuta), amplituda ultrazvuka (50 % , 75 % i 100 %) te vrsta i polarnost otapala (50 % i 70 % metanol i etanol). U ekstraktima dobivenim pri prethodno navedenim uvjetima određivani su ukupni fenoli, primjenom Folin Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH i FRAP metode. Prema dobivenim rezultatima, najveći ekstrakcijski prinos ukupnih fenola bio je 95, 66 mgGAE g-1 pri amplitudi 100 % uz upotrebu 70 % vodene otopine etanola i vrijeme ekstrakcije od 6 minuta. Najveća antioksidacijska aktivnost DPPH metodom postignuta je uz upotrebu 50 % vodene otopine metanola pri amplitudi 100 % u šestoj minuti ekstrakcije. Najveća antioksidacijska aktivnost FRAP metodom postignuta je uz upotrebu 70 % vodene otopine metanola, pri amplitudi 50 % u šestoj minuti ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.