Pregled bibliografske jedinice broj: 926883
Određivanje parametara boje i teksture narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
Određivanje parametara boje i teksture narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje parametara boje i teksture narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
(Colour and texture parameters of fresh cut apple Cripps pink stored in a controlled atmosphere)
Autori
Kobeščak, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jabuka, kontrolirana atmosfera, skladištenje, minimalno procesiranje
(apple, controlled atmosphere, storage, minimally processing)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati stabilnost minimalno procesirane jabuke skladištene osam dana pri kontroliranom sastavu atmosfere. Svježe jabuke sorte Cripps Pink su se oguljene i narezane čuvale u uvjetima modificirane atmosfere pri temperaturi između 4 i 6 ºC. Ispitivanje je provedeno na temelju mjerenja promjena boje i teksture, uzimanjem uzoraka za analizu prvi, drugi, treći, peti i osmi dan. Određivanje boje vršilo se difuzno reflektirajućom spektrofotometrijom na kolorimetru CM-3500d, a teksture na TA.HD Plus analizatoru. Dobiveni rezultati su pokazali pozitivan učinak snižene temperature i kontroliranog sastava atmosfere na održivost skladištene jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.