Pregled bibliografske jedinice broj: 926882
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
(Monitoring microbiological quality and sensory atributes of fresh cut apples Cripps pink stored in a controlled atmosphere)
Autori
Hlupić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
30
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jabuke, minimalno procesiranje, kontrolirana atmosfera, senzorska svojstva, mikrobiologija
(apples, minimally processing, controlled atmosphere, sensory atributes, microbiology)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj sastava atmosfere i temperature tijekom osam dana skladištenja svježe narezane jabuke sorte Cripps Pink i to praćenjem senzorskih svojstava i mikrobiološke ispravnosti. Svježe jabuke sorte Cripps Pink oguljene i narezane čuvane su u uvjetima modificirane atmosfere pri temperaturi između 4 i 6 ºC. Mikrobiološka analiza i senzorsko ocjenjivanje provedeno je u Laboratoriju za tehnologiju vrenja i kvasca Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pri čemu je uzimanje uzorka bilo 1., 2., 3., 5. i 8. dan. Ispitivala se prisutnost PCA bakterija (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis), Enterobacteria te kvasaca. Analiza senzorske prihvatljivosti provedena je metodom bipolarne hedonističke skale. Dobiveni rezultati su pokazali pozitivan učinak kontroliranog sastava atmosfere na održivost skladištene jabuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.