Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926882

Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi


Hlupić, Lucija
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
(Monitoring microbiological quality and sensory atributes of fresh cut apples Cripps pink stored in a controlled atmosphere)

Autori
Hlupić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
30

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
jabuke, minimalno procesiranje, kontrolirana atmosfera, senzorska svojstva, mikrobiologija
(apples, minimally processing, controlled atmosphere, sensory atributes, microbiology)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj sastava atmosfere i temperature tijekom osam dana skladištenja svježe narezane jabuke sorte Cripps Pink i to praćenjem senzorskih svojstava i mikrobiološke ispravnosti. Svježe jabuke sorte Cripps Pink oguljene i narezane čuvane su u uvjetima modificirane atmosfere pri temperaturi između 4 i 6 ºC. Mikrobiološka analiza i senzorsko ocjenjivanje provedeno je u Laboratoriju za tehnologiju vrenja i kvasca Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pri čemu je uzimanje uzorka bilo 1., 2., 3., 5. i 8. dan. Ispitivala se prisutnost PCA bakterija (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis), Enterobacteria te kvasaca. Analiza senzorske prihvatljivosti provedena je metodom bipolarne hedonističke skale. Dobiveni rezultati su pokazali pozitivan učinak kontroliranog sastava atmosfere na održivost skladištene jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hlupić, Lucija
Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hlupić, L. (2016) 'Praćenje mikrobiološke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hlupi\'{c}, Lucija}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {jabuke, minimalno procesiranje, kontrolirana atmosfera, senzorska svojstva, mikrobiologija}, title = {Pra\'{c}enje mikrobiolo\v{s}ke ispravnosti i senzorskih svojstava narezane jabuke Cripps pink skladi\v{s}tene u kontroliranoj atmosferi}, keyword = {jabuke, minimalno procesiranje, kontrolirana atmosfera, senzorska svojstva, mikrobiologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hlupi\'{c}, Lucija}, year = {2016}, pages = {30}, keywords = {apples, minimally processing, controlled atmosphere, sensory atributes, microbiology}, title = {Monitoring microbiological quality and sensory atributes of fresh cut apples Cripps pink stored in a controlled atmosphere}, keyword = {apples, minimally processing, controlled atmosphere, sensory atributes, microbiology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font