Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926879

Određivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladištenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima


Buljan, Petra
Određivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladištenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladištenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima
(Determination of vitamin C in fresh-cut Cripps pink apple stored in controlled atmosphere and sterile conditions)

Autori
Buljan, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
jabuka, minimalno procesiranje, vitamin C, kontrolirana atmosfera, sterilni uvjeti
(apple, minimal processing, vitamin C, controlled atmosphere, sterile conditions)

Sažetak
Ovo istraživanje bavi se utjecajem sastava atmosfere i temperature skladištenja na sadržaj vitamina C u svježe narezanoj jabuci sorte Cripps Pink u sterilnim uvjetima tijekom osam dana. Provedeno je pri kontroliranoj atmosferi sastava ~80 % N2, 10 % CO2 i 10 % O2 i temperaturi između 4 i 6 ºC. Mjerenje vitamina C izvršeno je HPLC metodom 0., 1., 2., 4. i 7. dan skladištenja, a sterilnost skladišne komore provjeravala se ispitivanjem prisutnosti PCA bakterija i kvasaca također 0., 1., 2., 4. i 7. dan. Dobiveni rezultati pokazuju kako je tijekom prva dva dana moguće očuvati visoku razinu vitamina C, koja nakon toga postaje zanemariva. Također je moguće očuvati sterilne uvjete skladištenja i modificiranu atmosferu tijekom svih osam dana unatoč nepotpune hermetičnosti skladišne komore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Petra
Određivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladištenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buljan, P. (2016) 'Određivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladištenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Petra}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {jabuka, minimalno procesiranje, vitamin C, kontrolirana atmosfera, sterilni uvjeti}, title = {Odre\djivanje vitamina C u narezanoj jabuci Cripps pink skladi\v{s}tenoj u kontroliranoj atmosferi i sterilnim uvjetima}, keyword = {jabuka, minimalno procesiranje, vitamin C, kontrolirana atmosfera, sterilni uvjeti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Petra}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {apple, minimal processing, vitamin C, controlled atmosphere, sterile conditions}, title = {Determination of vitamin C in fresh-cut Cripps pink apple stored in controlled atmosphere and sterile conditions}, keyword = {apple, minimal processing, vitamin C, controlled atmosphere, sterile conditions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font