Pregled bibliografske jedinice broj: 926732
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja
(Effect of way of cooling and atmosphere composition on the antioxidant capacity of packed raspberries during storage)
Autori
Kordić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
maline, skladištenje, hlađenje, modificirana atmosfera, antioksidacijski kapacitet, DPPH
(raspberries, storage, cooling, modified atmosphere, antioxidant capacity, DPPH)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere tijekom sedam dana skladištenja pri tri temperature na antioksidacijski kapacitet ploda maline. Ispitivan je način hlađenja vakuumom i konvencionalno hlađenje u hladnjaku. Skladištenje se provodilo na tri temperature: 1oC, 5oC i 10oC, nakon čega su uzorci zapakirani u vrećice s normalnom atmosferom i modificiranom atmosferom, te čuvani na istim temperaturama i analizirani prvi, četvrti i sedmi dan. Antioksidacijski kapacitet određen je DPPH metodom. Rezultati su pokazali kako modificirana atmosfera pozitivno utječe na očuvanje antioksidacijskog kapaciteta. Viši antioksidacijski kapacitet pokazuju maline čuvane na 5oC i 10oC nego na 0 oC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279