Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926732

Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja


Kordić, Marija
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja
(Effect of way of cooling and atmosphere composition on the antioxidant capacity of packed raspberries during storage)

Autori
Kordić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
27

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
maline, skladištenje, hlađenje, modificirana atmosfera, antioksidacijski kapacitet, DPPH
(raspberries, storage, cooling, modified atmosphere, antioxidant capacity, DPPH)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere tijekom sedam dana skladištenja pri tri temperature na antioksidacijski kapacitet ploda maline. Ispitivan je način hlađenja vakuumom i konvencionalno hlađenje u hladnjaku. Skladištenje se provodilo na tri temperature: 1oC, 5oC i 10oC, nakon čega su uzorci zapakirani u vrećice s normalnom atmosferom i modificiranom atmosferom, te čuvani na istim temperaturama i analizirani prvi, četvrti i sedmi dan. Antioksidacijski kapacitet određen je DPPH metodom. Rezultati su pokazali kako modificirana atmosfera pozitivno utječe na očuvanje antioksidacijskog kapaciteta. Viši antioksidacijski kapacitet pokazuju maline čuvane na 5oC i 10oC nego na 0 oC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kordić, Marija
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kordić, M. (2015) 'Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom skladštenja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kordi\'{c}, Marija}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {maline, skladi\v{s}tenje, hla\djenje, modificirana atmosfera, antioksidacijski kapacitet, DPPH}, title = {Utjecaj na\v{c}ina hla\djenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova malina tijekom sklad\v{s}tenja}, keyword = {maline, skladi\v{s}tenje, hla\djenje, modificirana atmosfera, antioksidacijski kapacitet, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kordi\'{c}, Marija}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {raspberries, storage, cooling, modified atmosphere, antioxidant capacity, DPPH}, title = {Effect of way of cooling and atmosphere composition on the antioxidant capacity of packed raspberries during storage}, keyword = {raspberries, storage, cooling, modified atmosphere, antioxidant capacity, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font