Pregled bibliografske jedinice broj: 926727
Određivanje ukupnih fenola i antocijana u komini grožđa sorte Merlot
Određivanje ukupnih fenola i antocijana u komini grožđa sorte Merlot, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926727 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antocijana u komini grožđa sorte Merlot
(Polyphenols and anthocyanins of grape pomace from cv. Merlot)
Autori
Marinčić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
31
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
fenoli, antocijani, ekstrakcija, grožĎe, komina
(polyphenols, anthocyanins, extraction, grapes, grape pomace)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj vremena (30, 45 i 60 min) i upotrebe 50% vodene otopine etanola, te iste otopine s udjelom 0, 5 i 1% klorovodične kiseline, na izolaciju fenola i antocijana iz pokožice grožĎa sorte Merlot primjenom ekstrakcije pomoću refluksa. OdreĎivanje ukupnih fenola i antocijana provedeno je spektrofotometrijski. Najviši prinos ukupnih fenola odreĎen je u ektraktu ekstrahiranom 60 min uz dodatak 0, 5% klorovodične kiseline. Najviši prinos antocijana odreĎen je u ekstraktu ekstrahirnom 30 min uz dodatak 0, 5% klorovodične kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", sufinanciran sredstvima Strukturnih fondova EU u sklopu programa 2007.-2013./Poziv: „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“, RC.2.2.08.