Pregled bibliografske jedinice broj: 926724
Fenolni spojevi u procesu sušenja i proizvodnje soka aronije
Fenolni spojevi u procesu sušenja i proizvodnje soka aronije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni spojevi u procesu sušenja i proizvodnje soka aronije
(Phenolic compounds in the process of drying and production of aronia juice)
Autori
Drkelić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antocijan, aronija, fenoli, liofilizacija, sok
(anthocyanin, black chokeberry, juice, lyophilization, phenolic compounds)
Sažetak
Ovim je istraživanjem ispitan ukupni udio fenolnih spojeva u procesu sušenja i proizvodnje soka aronije. Udio ukupnih fenola i antocijana određivani su spektrofotometrijski. Pojedini uzorci podvrgnuti su liofilizaciji te je napravljena usporedba udjela ukupne i topljive suhe tvari, pH vrijednosti te udjela ukupnih fenola i antocijana u uzorcima od svježe aronije te uzorcima dehidratiranih liofilizacijom. Uspoređene su i vrijednosti navedenih parametara između svježeg i pasteriziranog soka. Najveći udio fenolnih spojeva i antocijana nalazio se u prethodno liofiliziranim bobicama aronije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.