Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926723

Utjecaj starosti krumpira i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira


Pranjić, Tanja
Utjecaj starosti krumpira i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj starosti krumpira i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira
(Effects of potato age and processing parameters on quality of minimally processed potatoes)

Autori
Pranjić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
59

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
krumpir, minimalno procesiranje, skladištenje gomolja, skladištenje minimalno procesiranih krumpira, boja
(potato, minimally processing, potato tuber storage, storage of minimally processed potatoes, colour)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati utjecaj vremena skladištenja gomolja i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira (MPK) tijekom 8 dana skladištenja. Istraživanje se provelo u dva termina skladištenja gomolja, prvi termin proizvodnje minimalno procesiranih krumpira je bio tijekom prvog mjeseca skladištenja gomolja, dok je drugi termin bio nakon pet mjeseci skladištenja gomolja. U oba termina MPK su proizvedeni na isti način. Tijekom skladištenja MPK, 2., 4., i 8. dan pratila su se fizikalno-kemijska svojstva krumpira (sirovog i kuhanog), boja, tekstura, mikrobiološka ispravnost, promjena mase i sastav atmosfere unutar pakovine. Starenje gomolja krumpira je najviše utjecalo na smanjenje ukupne suhe tvari, povećanje topljive suhe tvari i povećanje žilavosti MPK. Na ukupnu suhu tvar i topljivu suhu tvar MPK je u najvećoj mjeri utjecalo kuhanje i odabir način pakiranja. Vakuumsko pakiranje je utjecalo na smanjenje pH vrijednosti MPK, te se pokazalo kao bolja opcija za sprječavanje gubitka mase tijekom skladištenja i očuvanje elastičnosti MPK. Udio plinova u pakovinama najviše je ovisio o načinu pakiranja. Tretiranje otopinom natrijeva askorbata, rezultira povećanjem L* vrijednosti MPK, a uz to povećanje C* vrijednosti sorte Birgit, i povećanje h vrijednosti sorte Lady Claire. Tijekom prvog termina proizvodnje, sorta Birgit je imala veću elastičnost, no skladištenjem gomolja krumpira 5 mjeseci sorta Lady Claire je postala tvrđa i elastičnija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad izrađen je u okviru projekta „Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme“, HRZZ-5343.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Tanja
Utjecaj starosti krumpira i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pranjić, T. (2017) 'Utjecaj starosti krumpira i tehnoloških parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Tanja}, year = {2017}, pages = {59}, keywords = {krumpir, minimalno procesiranje, skladi\v{s}tenje gomolja, skladi\v{s}tenje minimalno procesiranih krumpira, boja}, title = {Utjecaj starosti krumpira i tehnolo\v{s}kih parametara na kvalitetu minimalno procesiranih krumpira}, keyword = {krumpir, minimalno procesiranje, skladi\v{s}tenje gomolja, skladi\v{s}tenje minimalno procesiranih krumpira, boja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Tanja}, year = {2017}, pages = {59}, keywords = {potato, minimally processing, potato tuber storage, storage of minimally processed potatoes, colour}, title = {Effects of potato age and processing parameters on quality of minimally processed potatoes}, keyword = {potato, minimally processing, potato tuber storage, storage of minimally processed potatoes, colour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font