Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926720

Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke


Pranjić, Tanja
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke
(Effect of calcium and nitrogen foliar application on apples aroma profile)

Autori
Pranjić, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
23

Mentor
Levaj, Branka ; Vidrih, Rajko

Ključne riječi
jabuka, aroma, mineralna ishrana, kalcij, dušik
(apple, aroma compound, mineral nutrition, calcium, nitrogen)

Sažetak
Jabuke sorte 'Discovery' su tijekom rasta bile tretirane dodatnim količinama kalcija i dušika. Tako tretirane jabuke su ubrane i skladištene na 1°C u normalnoj atmosferi na 3 mjeseca. Uzorci su pripremljeni prije i po završetka skladištenja. Svrha eksperimenta bila je uvidjeti kako kalcijeva i dušikova folijarna primjena, te čuvanje u normalnoj atmosferi utječu na sintezu aromatičnih tvari jabuke. Ukupno je identificirano i kvantificirano 15 hlapljivih spojeva. Folijarna primjena kalcija i dušika negativno je utjecala na sintezu estera, a pozitivno na sintezu alkohola. Skladištenjem uzoraka povećala se koncentracija alkohola, posebno 1-butanola, a koncentracija estera se smanjila u tretiranim jabukama. Nakon skladištenja sintetizirao se novi spoj, metil butanoat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je izrađen u Laboratoriju za prehrano na Katedri za tehnologije, prehrano in vino, Oddelek za živilstvo, Biotehniške fakultete Sveučilišta u Ljubljani pod mentorstvom izv. prof. dr. Rajka Vidriha, te mentorstvom prof.dr.sc. Branke Levaj, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Tanja
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pranjić, T. (2015) 'Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Tanja}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {jabuka, aroma, mineralna ishrana, kalcij, du\v{s}ik}, title = {Utjecaj folijarne primjene kalcija i du\v{s}ika na aromatski profil jabuke}, keyword = {jabuka, aroma, mineralna ishrana, kalcij, du\v{s}ik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Tanja}, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {apple, aroma compound, mineral nutrition, calcium, nitrogen}, title = {Effect of calcium and nitrogen foliar application on apples aroma profile}, keyword = {apple, aroma compound, mineral nutrition, calcium, nitrogen}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font