Pregled bibliografske jedinice broj: 926720
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke
(Effect of calcium and nitrogen foliar application on apples aroma profile)
Autori
Pranjić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
23
Mentor
Levaj, Branka ; Vidrih, Rajko
Ključne riječi
jabuka, aroma, mineralna ishrana, kalcij, dušik
(apple, aroma compound, mineral nutrition, calcium, nitrogen)
Sažetak
Jabuke sorte 'Discovery' su tijekom rasta bile tretirane dodatnim količinama kalcija i dušika. Tako tretirane jabuke su ubrane i skladištene na 1°C u normalnoj atmosferi na 3 mjeseca. Uzorci su pripremljeni prije i po završetka skladištenja. Svrha eksperimenta bila je uvidjeti kako kalcijeva i dušikova folijarna primjena, te čuvanje u normalnoj atmosferi utječu na sintezu aromatičnih tvari jabuke. Ukupno je identificirano i kvantificirano 15 hlapljivih spojeva. Folijarna primjena kalcija i dušika negativno je utjecala na sintezu estera, a pozitivno na sintezu alkohola. Skladištenjem uzoraka povećala se koncentracija alkohola, posebno 1-butanola, a koncentracija estera se smanjila u tretiranim jabukama. Nakon skladištenja sintetizirao se novi spoj, metil butanoat.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je izrađen u Laboratoriju za prehrano na Katedri za tehnologije, prehrano in vino, Oddelek za živilstvo, Biotehniške fakultete Sveučilišta u Ljubljani pod mentorstvom izv. prof. dr. Rajka Vidriha, te mentorstvom prof.dr.sc. Branke Levaj, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.